16 Αύγουστος 2014, 18:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:27

Ολοκαύτωμα: 91χρονος Ολλανδός επιστρέφει στο Ισραήλ το βραβείο του

  • Ολοκαύτωμα: 91χρονος Ολλανδός επιστρέφει στο Ισραήλ το βραβείο του

Είχε τιμηθεί για τις προσπάθειες της οικογένειας του να σώσει ένα παιδί  από το στρατόπεδο συγκέντρωσης. 

Ονομάζεται Χενκ Ζανόλι, είναι 91 ετών, και μέχρι πρότινος κάτοχος μιας μεγάλης τιμητικής διάκρισης: το 2011 το κράτος του Ισραήλ του είχε αποδώσει τον τίτλο του «Δικαίου των Εθνών» ο οποίος απονέμεται στους μη Εβραίους  που βοήθησαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. 

Όταν η Ολλανδία βρισκόταν υπό την κατοχή των Ναζί η οικογένεια του Ζανόλι έδωσε καταφύγιο σε ένα μικρό αγόρι έως και το 1945 οπότε και ήρθε η απελευθέρωση από τους συμμάχους. 

Σήμερα η αιματοχυσία στη Γάζα αναγκάζει τον 91χρονο να επιστρέψει το βραβείο του στο Ισραήλ. Έξι συγγενείς του σκοτώθηκαν στο σπίτι τους  κατά τη διάρκεια των ισραηλινών επιδρομών και ο γηραιός Ολλανδός θεωρεί ότι και γι’ αυτόν τον λόγο δε μπορεί πια να φέρει τον τίτλο του «Δικαίου των Εθνών». 

Με μια συγκινητική επιστολή προς τον πρέσβη του Ισραήλ στην Ολλανδία η οποία δημοσιεύτηκε στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ο Χενκ Ζανόλι γράφει: «για εμένα το να κρατήσω το βραβείο θα ήταν προσβλητικό για τη μνήμη της μητέρας μου που ρίσκαρε τη ζωή της και τη ζωή των παιδιών της πολεμώντας ενάντια στην καταστολή και υπέρ της διατήρησης της ανθρώπινης ζωής. Θα ήταν προσβολή για τις τέσσερις γενιές της οικογένειας μου». 

Ο πατέρας του 91χρονου είχε απελαθεί από την Ολλανδία και είχε πεθάνει κρατούμενος στο Νταχάου. «Μετά τη φρίκη του Ολοκαυτώματος η οικογένεια μου υποστήριξε τους Εβραίους ώστε να χτίσουν το σπίτι τους. Αλλά μετά από έξι δεκαετίες διαπιστώνω ότι θέλουν με ρατσιστικό τρόπο να χτίσουν ένα κράτος αποκλειστικά για αυτούς», λέει ο Χενκ Ζανόλι. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από την Telegraph