15 Αύγουστος 2014, 16:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:27

Ο Έμπολα εξαπλώνεται ταχύτατα προειδοποιούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

  • Ο Έμπολα εξαπλώνεται ταχύτατα προειδοποιούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

H επιδημία του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα στη Δυτική Αφρική «εξαπλώνεται και η κατάσταση επιδεινώνεται με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με την ικανότητά μας να τον αντιμετωπίσουμε» προειδοποίησε σήμερα η Τζοάν Λιου, διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έπειτα από μια επίσκεψη 10 ημερών στην πληγείσα περιοχή.

«Διαπιστώσαμε πλήρη ανεπάρκεια των υποδομών» επισήμανε η ίδια, ενώ έκρινε ότι «εάν δεν σταθεροποιήσουμε την κατάσταση στη Λιβερία, δεν θα σταθεροποιήσουμε ποτέ την περιοχή. Και δεν πρόκειται παρά για την κορυφή του παγόβουνου» υποστήριξε η υπεύθυνη της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

1.069 οι νεκροί – 2.000 τα κρούσματα

Πάνω από 2.000 κρούσματα του ιού Έμπολα έχουν καταγραφεί, ενώ περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς έχουν πεθάνει, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν 128 νέα κρούσματα Έμπολα και σημειώθηκαν 56 θάνατοι σε διάστημα μόλις δύο ημερών.

Συνολικά, έχουν καταγραφεί 2.000 κρούσματα σε τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής από το ξέσπασμα του ιού, ενώ 1.069 ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους. Από αυτούς οι 377 νεκροί είναι στη Γουινέα, οι 355 στη Λιβερία οι 334 στη Σιέρα Λεόνε και τρεις στη Νιγηρία.

Απομακρύνονται Γερμανοί κι Αμερικανοί

H γερμανική κυβέρνηση κάλεσε ήδη τους Γερμανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη Λιβερία, τη Γουϊνέα και τη Σιέρα Λεόνε όπου μαίνεται η επιδημία του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα, δήλωσε εκπρόσωπος tύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας.

Εντολή άμεσης απομάκρυνσης των μελών των οικογενειών Αμερικανών διπλωματών που υπηρετούν στην πρεσβεία στη Φριτάουν της Σιέρα Λεόνε έχει δώσει και η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr