14 Αύγουστος 2014, 13:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:27

Τέλος στις παράνομες χρεώσεις των τραπεζών;

  • Νέος Ποινικός Κώδικας: Φυλάκιση κατ’ οίκον, κοινωφελής εργασία

Η μαζική αγωγή που ετοιμάζεται στην Αυστραλία ίσως είναι η απάντηση για εκατομμύρια καταναλωτές παγκοσμίως.

«Enough is enough» – σε ελεύθερη μετάφραση «αρκετά!». Αυτό λένε οι Αυστραλοί στις τράπεζες και στις καταχρηστικές χρεώσεις τους. Και δεν τους το φωνάζουν μόνο, αλλά στρέφονται και δικαστικά εναντίον τους με μια μήνυση-μαμούθ που αν κερδηθεί θα αποτελέσει δεδικασμένο, ικανό να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου σε πολλές χώρες.

Εκατοντάδες Αυστραλοί, κάτοχοι πιστωτικών καρτών, σε μια ιστορική στιγμή από νομικής και εμπορικής άποψης ζητούν αποζημίωση για τους τόκους υπερημερίας που τους χρέωναν οι τράπεζες όταν κατά καιρούς δεν πλήρωναν εμπρόθεσμα τη δόση της κάρτας τους. 

Αγωγή για εκατοντάδες χιλιάδες κατόχους καρτών

Η μαζική αγωγή δεν έχει ακριβή αριθμό εναγόντων, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της Αυστραλίας. Κατατέθηκε από τη δικηγορική εταιρεία Blackburn για λογαριασμό των πελατών της Citybank, της ANZ και της Westpac. Παρόμοια μήνυση ετοιμάζεται εναντίον της National Australia Bank, της American Express αλλά και της τράπεζας Commonwealth.

Αν τελικά οι πελάτες των παραπάνω τραπεζών καταφέρουν να πείσουν το δικαστήριο ότι οι τόκοι υπερημερίας που πλήρωναν τόσα χρόνια δεν είναι νόμιμοι, τότε οι τράπεζες θα αναγκαστούν να τους αποζημιώσουν με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Απώτερος στόχος είναι τελικά να σταματήσουν τέτοιου είδους καταχρηστικές χρεώσεις. 

Γεγονός είναι πάντως ότι ο αριθμός των εναγόντων μπορεί να φτάσει τις εκατοντάδες χιλιάδες, αφού πολλοί πελάτες τραπεζών που χρεώθηκαν επιπλέον δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν στη μαζική μήνυση. Και δεν είναι να απορεί κανείς. 

Τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες της Αυστραλίας έχουν εισπράξει 6 δισ. δολάρια από καταχρηστικές χρεώσεις! Το 1/3 αυτού του ποσού είναι από τόκους υπερημερίας για τη μη έγκαιρη εξόφληση της δόσης της πιστωτικής κάρτας. 

Χρεώσεις για… κλάματα!

Δεν είναι η πρώτη φορά που πελάτες των τραπεζών στρέφονται εναντίον των πιστωτικών ιδρυμάτων για τις παράνομες και καταχρηστικές τους χρεώσεις. 

Το 2010 είχε κατατεθεί μαζική αγωγή εναντίον της ANZ. Η υπόθεση είχε φτάσει ενώπιον του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου το οποίο απεφάνθη ότι τα 35 δολάρια που χρέωνε η τράπεζα ως «πέναλτι» για κάθε καθυστερημένη δόση ήταν υπερβολικά και αδικαιολόγητα όταν τα έξοδα της τράπεζας δεν ξεπερνούν τα… 50 σεντς!

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο έκρινε ότι τέτοιου είδους χρεώσεις είναι παράνομες, ωστόσο τόσο η αγωγή εναντίον της ANZ όσο η μαζική αγωγή εναντίον των Citibank, Commonwealth, National και Westpac που κατατέθηκε αμέσως μετά είχαν ένα «αδύναμο» σημείο: δεν αφορούσαν μόνο τους τόκους υπερημερίας για τις πιστωτικές κάρτες, αλλά και άλλα τέλη που χρέωναν οι τράπεζες όταν ο λογαριασμός του πελάτη τους δεν είχε αρκετά χρήματα ώστε να εξοφληθούν οι προκαθορισμένες υποχρεώσεις του. Για τα τελευταία το δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι είναι νόμιμα.

Στις δύο προηγούμενες αγωγές συμμετείχαν συνολικά πάνω από 180.000 κάτοχοι πιστωτικών καρτών οι οποίοι διεκδικούσαν αποζημίωση ύψους 223 εκατ. δολαρίων.

Η υπόθεση εναντίον της ANZ θα συζητηθεί και πάλι τη Δευτέρα, καθώς η τράπεζα έχει ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από την εφημερίδα της Αυστραλίας Νέος Κόσμος