13 Αύγουστος 2014, 11:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:27

ΕΕ προς κράτη-μέλη: Μπορείτε να δώσετε όπλα στους Κούρδους του Ιράκ

  • ΕΕ προς κράτη-μέλη: Μπορείτε να δώσετε όπλα στους Κούρδους του Ιράκ

Ελεύθερα να αποφασίσουν αν θα στηρίξουν με όπλα τους Κούρδους, για να αμυνθούν έναντι της προέλασης των τζιχαντιστών.

Όπλα στους Κούρδους του Ιράκ θα μπορεί να προμηθεύει οποιοδήποτε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το επιθυμεί, προκειμένου οι πρώτοι να μπορούν να υπερασπιστούν τα εδάφη τους έναντι των τζιχαντιστών που προελαύνουν και δεν αφήνουν τίποτα όρθιο.

Την απόφαση έλαβαν οι πρεσβευτές των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε έκτακτη σύνοδο με θέμα την κατάσταση στο Ιράκ, την Ουκρανία και τη Γάζα. Παρά το ότι δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στην υιοθέτηση κοινής γραμμής αναφορικά με το αίτημα του προέδρου των Κούρδων του Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί, για προμήθεια όπλων από πλευράς διεθνούς κοινότητας, κατέληξαν στο ότι κάθε κράτος είναι ελεύθερο να χειριστεί το θέμα όπως επιθυμεί.

«Οι πρεσβευτές σημείωσαν το επείγον αίτημα των κουρδικών τοπικών αρχών προς ορισμένα κράτη-μέλη για στρατιωτική υποστήριξη και υπογράμμισαν την ανάγκη να εξεταστεί το αίτημα σε στενή συνεργασία με τις ιρακινές αρχές» δήλωσε εκπρόσωπος της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Άστον.

Διπλωματικές πηγές είπαν ότι δεν υπήρξε ευρεία συμφωνία καθώς υπέρ της αποστολής όπλων τάχθηκαν Γαλλία, Ιταλία και η Δημοκρατία της Τσεχίας. Η Γερμανία εμφανίστηκε διστακτική και έκανε λόγο για ανάγκη περαιτέρω συνομιλιών επί του θέματος.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο για το θέμα να συγκληθεί έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr