8 Αύγουστος 2014, 13:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:26

Πού είναι το Άγιο Δισκοπότηρο;

  • Πού είναι το Άγιο Δισκοπότηρο;

Γυαλιά καρφιά τα έκαναν Βρετανοί αστυνομικοί σε παμπ ψάχνοντας το ιερό κειμήλιο.

Γέλια μέχρι δακρύων προκάλεσε διεθνώς η είδηση ότι Βρετανοί αστυνομικοί εισέβαλαν σε επαρχιακή παμπ της Αγγλίας και τα έκαναν άνω κάτω αναζητώντας το Άγιο Δισκοπότηρο!

«Τα έκαναν όλα γυαλιά-καρφιά. Είχαν μαζί τους κάμερες οπτικών ινών, για να κοιτάξουν σε όλες τις γωνίες,  στα κοιλώματα, στις χαραμάδες, κάτω από τις σανίδες του πατώματος… σίγουρα το είχαν δει πολύ σοβαρά» είπε η 58χρονη Ντι Φράνκλιν, ιδιοκτήτρια της παμπ Crown Inn που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα, προσθέτοντας ότι εάν κάποιος είχε κλέψει κάτι τόσο πολύτιμο όπως το Άγιο Δισκοπότηρο δεν θα το διαφήμιζε στο μαγαζί της.

Ωστόσο οι αστυνομικοί δεν ξύπνησαν ένα πρωί  και επειδή δεν είχαν τι να κάνουν, είπαν να ψάξουν το κύπελλο από το οποίο κατά το θρύλο ήπιε κρασί ο Ιησούς στον Μυστικό Δείπνο πριν από τη Σταύρωση. Η επιχείρηση στήθηκε όταν πληροφοριοδότης τούς ενημέρωσε ότι το Άγιο Δισκοπότηρο βρίσκεται στη συγκεκριμένη παμπ, στην περιοχή Λέα του Χέρφορντσαϊρ. 

Το Ναντέος είναι το Άγιο Δισκοπότηρο;

Ένα ξύλινο κύπελλο, που είναι γνωστό με την ονομασία Ναντέος, από το 19ο αιώνα και μετά ταυτίζεται με το Άγιο Δισκοπότηρο. Το κύπελλο μέχρι το 1952 φυλασσόταν στην Έπαυλη Ναντέος, στην Ουαλία. Εκεί το είχαν μεταφέρει επτά μοναχοί, το 16ο αιώνα, μετά τη διάλυση των μοναστηριών της Αγγλίας από τον βασιλιά Ερρίκο Η΄. Όμως στη Βρετανία λέγεται ότι το έφερε ο Ιωσήφ της Αριμαθαίας, ο μυστικός μαθητής του Ιησού, που ζήτησε να αποκαθηλώσει το σώμα Του από τον σταυρό και να το ενταφιάσει.

Ιδιοκτήτες της έπαυλης ήταν η οικογένεια Πάουελ, οπότε το κειμήλιο έγινε και παρέμεινε δικό τους μέχρι που πέρασε στην ιδιοκτησία της οικογένειας Στέντμαν και μεταφέρθηκε στο Ρος-ον-Γουί, του Χέρφορντσαϊρ.

Πληροφορίες λένε ότι κάποιος από τους νέους ιδιοκτήτες είχε δώσει το αντικείμενο σε άρρωστη γυναίκα για να πιει νερό και να γίνει καλά, μια και στο Άγιο Δισκοπότηρο αποδίδονται θαυματουργές ιδιότητες. Η κατάσταση της υγείας της όμως επιδεινώθηκε περαιτέρω κι έτσι μπήκε στο νοσοκομείο. Έτσι, οι κλέφτες μπήκαν ανενόχλητοι στο σπίτι της, στην πόλη Γουέστον Άντερ Πενγιάρντ, και αφαίρεσαν το κειμήλιο.

Για την ιστορία να πούμε ότι επιστήμονες που έχουν εξετάσει το Ναντέος λένε ότι είναι κατά πολλούς αιώνες μεταγενέστερο της Σταύρωσης. Επιπλέον δεν είναι φτιαγμένο από ξύλο ελιάς, όπως θα περίμενε κανείς από ένα αρχαίο αντικείμενο που φτιάχτηκε στη Μέση Ανατολή.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr