8 Αύγουστος 2014, 10:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:26

Με υπογραφή Ομπάμα νέες αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ

  • Γυρίζει σελίδα στην Ιστορία ο Ομπάμα με την επίσκεψη στην Κούβα

Θέλει να προστατέψει Αμερικανούς και θρησκευτικές μειονότητες.

Πράσινο φως για στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε» έδωσε πριν από λίγες ώρες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Η απόφαση ελήφθη στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, με το σκεπτικό ότι αφενός πρέπει να προστατευτούν οι Αμερικανοί πολίτες που βρίσκονται στην κουρδική πρωτεύουσα Αρμπίλ, αφετέρου οι μειονότητες που ζουν στην περιοχή. Έτσι, εφόσον καταστεί αναγκαίο, θα πραγματοποιηθούν αεροπορικές επιθέσεις περιορισμένης ισχύος. Σε κάθε περίπτωση ο Αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε ότι δεν έχει σκοπό να στείλει χερσαίες δυνάμεις στην περιοχή και οι ΗΠΑ δεν θα εμπλακούν πάλι σε πόλεμο στο Ιράκ.

Οι αεροπορικές επιδρομές, αν γίνουν, θα είναι οι πρώτες από τα τέλη του 2011, οπότε τα αμερικανικά στρατεύματα αποχώρησαν από το Ιράκ.

Παρέμβαση υπήρξε και από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο καταδίκασε τις επιθέσεις από τους τζιχαντιστές και έκανε έκκληση για διεθνή υποστήριξη προς το Ιράκ.

Παράλληλα με τις αεροπορικές επιδρομές οι ΗΠΑ, ολοκλήρωσαν και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη θρησκευτική μειονότητα Γεζίντι.

Οι ισλαμιστές του ΙΚΙΛ έχουν το τελευταίο διάστημα εισβάλλει σε χριστιανικές εκκλησίες, έχουν αποκαθηλώσει σταυρούς και έχουν κάψει ιερά χειρόγραφα. Η προέλασή τους έχει οδηγήσει πάνω από 100.000 χριστιανούς, στη συντριπτική πλειοψηφία τους Ασσύριοι, να τραπούν σε φυγή.

Δείτε επίσης:

100.000 Ασσύριοι εκτοπίστηκαν από ισλαμιστές αντάρτες στο Ιράκ

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr