5 Αύγουστος 2014, 14:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:26

Έβαλε φτερά και στρινγκ σε αγάλματα από τη Μεγάλη Ελλάδα

  • Έβαλε φτερά και στρινγκ σε αγάλματα από τη Μεγάλη Ελλάδα

Σάλος για την πρωτοβουλία Γάλλου φωτογράφου ο οποίος αποφάσισε να φωτογραφίσει… αλλιώς τους πασίγνωστους «Πολεμιστές της Ριάτσε». 

Οι «Πολεμιστές του Ριάτσε», τα δυο μπρούτζινα αγάλματα με καταγωγή από τη Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia), μετρούν 2.500 χρόνια ζωής και θεωρούνται ένας από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Ιταλίας.

Γι’ αυτό δεν είναι διόλου περίεργο το γεγονός ότι η πρωτοβουλία του Γάλλου φωτογράφου Ζεράλντ Μπρουνό να τα φωτογραφήσει με «σύγχρονα, ιδιαίτερα ενδύματα» προκάλεσε τόσο μεγάλο θόρυβο. Λεοπαρδαλέ στρινγκ, ροζ φτερωτό μποά και άσπρο νυφικό πέπλο επιστρατεύτηκαν για τις ανάγκες της φωτογράφισης αλλά η ιδέα μάλλον δεν βρήκε και μεγάλη ανταπόκριση.

Για «πρόκληση που δεν είναι σίγουρο αν ξεπερνά ή όχι τα όρια της σύγχρονης τέχνης» κάνει λόγο ο ιταλικός Τύπος. Η άδεια στον Μπρουνό, που δηλώνει μαθητής του Άντι Γουόρχολ, είχε δοθεί τον περασμένο Δεκέμβριο ωστόσο οι φωτογραφίες με τα… στολισμένα αγάλματα βγήκαν μόλις πρόσφατα στο διαδίκτυο. «Στέλνω ένα δυνατό μήνυμα ανανέωσης και μάχομαι τις προκαταλήψεις», δηλώνει ο φωτογράφος.

Η επικεφαλής της αρχαιολογικής υπηρεσίας της Ιταλίας Σιμονέτα Μπονόμια είπε με τη σειρά της στο BBC ότι η έγκριση για τη φωτογράφιση δόθηκε γιατί η προηγούμενη δουλειά του Ζεράλντ Μπρουνό στην οποία είχε χρησιμοποιήσει πέπλα «ήταν καλόγουστη».

Διάσημοι πολεμιστές, λίγοι επισκέπτες

Οι «Πολεμιστές του Ριάτσε» σύμφωνα με πολλούς αρχαιολόγους και ιστορικούς τέχνης είναι έργο του σημαντικότερου γλύπτη της Κλασικής Εποχής Φειδία ή τουλάχιστον του εργαστηρίου του. Άλλοι μελετητές τα αποδίδουν στη σχολή του Πολύκλειτου.

Το ένα άγαλμα, ο «έφηβος», χρονολογείται στο 460 π.Χ. και είναι αυστηρού ρυθμού. Ο «ηλικιωμένος» είναι κλασικού ρυθμού και χρονολογείται στο 430 π.Χ. Βρέθηκαν το 1972 σε άριστη κατάσταση στο βυθό της θάλασσας του Ριάτσε και φιλοξενούνται στο Εθνικό Μουσείο της Magna Grecia, στο Ρέτζιο Ντι Καλάμπρια.

Αν και σήμα κατατεθέν της πόλης της Κάτω Ιταλίας, οι «Πολεμιστές του Ριάτσε» δεν φαίνεται ότι συγκινούν το κοινό ώστε να τους δει από κοντά. Πρόσφατα το μουσείο ήταν αντικείμενο δημόσιας συζήτησης και προβληματισμού εξαιτίας του χαμηλού αριθμού των επισκεπτών του. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ, BBC (Φωτογραφία: Dagospia.com, Gerald Bruneau)