4 Αύγουστος 2014, 12:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:26

National Geographic: Οι καλύτερες ταξιδιωτικές φωτογραφίες του 2014

  • Οι καλύτερες ταξιδιωτικές φωτογραφίες του National Geographic για το 2014

Αυθόρμητες στιγμές, πορτρέτα, τοπία, η αίσθηση που αφήνει ένας τόπος. Το διάσημο περιοδικό επέλεξε και φέτος τα κορυφαία «κλικ» από όλο τον κόσμο.

Εκατοντάδες ήταν οι φωτογράφοι που και φέτος αποφάσισαν να στείλουν στο National Geographic τις εντυπωσιακότερες εικόνες που τράβηξαν κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους.

«Δυνατές», συγκινητικές, ανθρώπινες, δραματικές, πολύχρωμες φωτογραφίες, στο σύνολό τους 18.000 έφτασαν στα γραφεία του περιοδικού. Όλες για τον 26ο ετήσιο διαγωνισμό ταξιδιωτικής φωτογραφίας. Ιδού οι καλύτερες για το 2014.

Πρώτο βραβείο: «Ημέρα Ανεξαρτησίας» του Marko Korošec (Κολοράντο, ΗΠΑ)



Τραβήχτηκε στις 28 Μαΐου 2013 κατά τη διάρκεια ενός «κυνηγιού» καταιγίδων στο Κολοράντο. Αν και υπήρχε προειδοποίηση για ανεμοστρόβιλο τελικά η καταιγίδα που αποτυπώθηκε στον φακό έδωσε μόνο σύντομες «χοάνες», χαλάζι και αρκετή βροχή.

Δεύτερο βραβείο: «Πρώτη φορά» της Agnieszka Traczewska (Ιερουσαλήμ, Ισραήλ)



Οι νεόνυμφοι Ααρών και Ρεβέκκα ετοιμάζονται να μείνουν μόνοι για πρώτη φορά αφότου γνωρίστηκαν. Ο γάμος κανονίστηκε από τις οικογένειες τους και οι 18χρονοι απλά επιβεβαίωσαν το «ταίριασμα» σε μια και μόνο συνάντηση. Μέχρι να γίνει η τελετή τους απαγορεύτηκε να συναντηθούν ή ακόμα και να μιλήσουν.

Τρίτο βραβείο: «Δύτης στο Μαγικό Βασίλειο» του Marc Henauer (Πράσινη Λίμνη, Αυστρία)



Η Πράσινη Λίμνη βρίσκεται στο αυστριακό κρατίδιο της Στυρίας. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα το βάθος της είναι μόλις 1 με 2 μέτρα. Την άνοιξη, όμως, όταν τα χιόνια λιώνουν το επίπεδό της αυξάνεται κατά 10 μέτρα καλύπτοντας μονοπάτια, λιβάδια και δέντρα! Το φαινόμενο διαρκεί λίγες μόνο εβδομάδες και δημιουργεί ένα μοναδικό περιβάλλον για καταδύσεις. 

Έπαινος: «Το τέλος του κόσμου» του Sean Hacker (Μπάνος, Εκουαδόρ)



Το «τέλος του κόσμου» είναι η ονομασία μιας… κούνιας στην πόλη Μπάνος του Εκουαδόρ. Η λήψη της φωτογραφίας έγινε την 1η Φεβρουαρίου 2014 λίγη ώρα μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Τουνγκουράχουα. Αμέσως μετά, τόσο ο φωτογράφος όσο και ο άνδρας στην κούνια έπρεπε να εγκαταλείψουν την περιοχή εξαιτίας του σύννεφου στάχτης που κάλυψε τα πάντα.  

Έπαινος: «Πηγή φωτός» του Marcelo Castro (Μπαγκάν, Μιανμάρ)

Ένας νεαρός μοναχός βρίσκει το πιο φωτεινό σημείο μέσα στην παγόδα για να διαβάσει το βιβλίο του. 

Έπαινος: «Θεϊκό μακιγιάζ» του Mahesh Balasubramanian (Ταμιλνάντου, Ινδία)



Το φεστιβάλ Mayana Soora Thiruvizha' πραγματοποιείται κάθε Μάρτιο σε ένα μικρό χωριό της ινδικής επαρχίας Ταμιλνάντο, μια ημέρα μετά τη Μεγάλη Νύχτα του Σίβα. Είναι αφιερωμένο στην Angalamman, μια άγρια θεότητα που λατρευόταν κυρίως στη νότια Ινδία. 

Έπαινος: «Μικρή πόλη στην ομίχλη» του Duowen Chen (Νότια Βοημία, Τσεχία)



Η συγκεκριμένη λήψη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 25ης Δεκεμβρίου 2013 από το κάστρο που υπάρχει στην άκρη της πόλης Τσεσκύ Κρούμλοβ. Σύμφωνα με τον φωτογράφο είναι το ιδανικό σημείο για μια πανοραμική φωτογραφία της ιστορικής πόλης. «Η ομίχλη της έδωσε μια νότα μυστηριακή», λέει. 

Έπαινος: «Κυρίες στην αναμονή» της Susie Stern (Λονδίνο, Αγγλία)



Τι λέει η ίδια τη φωτογράφος: «Σε μια βόλτα στην αγορά Μπόρου στο Λονδίνο έπεσα πάνω σε τέσσερις υπέροχες νέες γυναίκες ντυμένες στα λευκά να τρώνε παγωτό και τον καταστηματάρχη να τις κοιτάει. Ήταν νύφες; Ή παράνυφες; Δεν ξέρω. Σίγουρα όμως απολάμβαναν μια πολύ ξεχωριστή ημέρα». 

Έπαινος: «O Khotso Peace στο Devil's Knuckles» του Byron Inggs (Εθνικό Πάρκο Σελαμπατέμπε, Λεσότο)



Το Λεσότο με τα υπέροχα τοπία και τα εθνικά του πάρκα έχει αποκτήσει το προσωνύμιο «Ελβετία της νότιας Αφρικής». Η φωτογραφία είναι ένα απογευματινό στιγμιότυπο στην τοποθεσία Devil's Knuckles. Ο Khotso Peace, το άλογο που απεικονίζεται, «γιορτάζει την ελευθερία του από το βαρύ φορτίο που κουβαλούσε», περιγράφει ο φωτογράφος.

Έπαινος: «Μια κερδισμένη ξεκούραση στη Σαχάρα» του Evan Cole (Εθνικό Πάρκο Τασίλι ν'Αγέρ, Αλγερία)



Φωτογραφημένος την ώρα που ξεκουράζεται πάνω στην καυτή άμμο της Σαχάρας, ο άνδρας ανήκει στους Τουαρέγκ και είναι ο οδηγός του φωτογράφου. «Ο Μούσα είναι ξαπλωμένος στην κορυφή του μεγαλύτερου αμμόλοφου στην περιοχή Ταντράτ, στη νότια Αλγερία», λέει ο φωτογράφος. Το Ταντράτ είναι μέρος του προστατευόμενου από την Unesco εθνικού Πάρκου Τασίλι ν'Αγέρ.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr