1 Αύγουστος 2014, 14:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:26

Ένοπλη σύγκρουση στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

  • Ένοπλη σύγκρουση στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

Αναζωπύρωση στον Καύκασο περί το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ανησυχητική είναι η κατάσταση στη μεθόριο γραμμή του Ναγκόρνο Καραμπάχ το τελευταίο 48ωρο, καθώς σημειώνονται ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων στρατιωτών με θύματα και στις δυο πλευρές.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν τοποθετεί την ένοπλη σύγκρουση στην περιοχή Αγντάμ και Τερτέρ, αποδίδοντάς την σε προσπάθεια Αρμενίων να διεισδύσουν στις αζέρικες θέσεις με σκοπό τη δολιοφθορά. Από την πλευρά του το αρμένικο ειδησεογραφικό πρακτορείο Armenpress μετέδωσε πως η σύγκρουση έγινε σε συνοριακά χωριά της επαρχίας Ταβούς στη Δημοκρατία της Αρμενίας όταν ομάδα Αζέρων επιχείρησε να εισέλθει σε εδάφη της.

Το αζέρικο πρακτορείο ειδήσεων ΑΡΑ κάνει λόγο για οκτώ νεκρούς Αζέρους στρατιώτες, με το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν να μιλάει μόνο για ένα νεκρό στρατιωτικό. Πάντως ο κυβερνήτης του αρμένικου χωριού Αιγκεντζόρ, Σασούν Σαφαριάν δήλωσε ότι χτυπήθηκε μόνο ένας 49χρονος χωρικός του οποίου όμως η ζωή δεν κινδυνεύει.

Αρμένικες πηγές αναφέρουν πως εδώ και δυο μέρες υπάρχει συχνή ανταλλαγή πυρών στη συνοριακή γραμμή του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, όμως λέει πως οι Αρμένιοι έσπασαν την εκεχειρία τουλάχιστον 71 φορές σε λιγότερο από 24 ώρες.

Η σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών του νότιου Καυκάσου άρχισε το 1988 με αφορμή τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν αλλά η πλειονότητα των κατοίκων του είναι Αρμένιοι. Οι δυο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία εκεχειρίας το 1994, που από τότε έχει σπάσει αμέτρητες φορές.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr