3 Αύγουστος 2014, 11:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:26

Καραμάν: Από τον Ηρακλή στον Ιησού (φωτογραφίες)

  • Καραμάν: Από τον Ηρακλή στον Ιησού (φωτογραφίες)

Εκκλησίες και βυζαντινά κτίσματα στο φως σε μια περιοχή πλούσια σε ιστορία.

Πόλη στην έρημο της Ανατολίας, χτισμένη σε στρατηγικής σημασίας θέση, το Καραμάν είναι σε περιοχή που συνέδεε την Λυκαονία, την Ισαυρία και την Καππαδοκία. Σε αυτούς τους τόπους κατά την ελληνιστική περίοδο λατρευόταν ο Ηρακλής, εξού και η πόλη Ηράκλεια, που υπάρχει μέχρι τις μέρες μας.

Κατά τους βυζαντινούς χρόνους (περίοδος από την οποία σώζονται δεκάδες εκκλησίες και μνημεία) η περιοχή αποτέλεσε θρησκευτικό κέντρο. Στο χωριό Ούτσκουγιου (Üçkuyu), που απέχει 50 χλμ. από το Καραμάν, εντοπίζονται ερείπια έξι εκκλησιών και δεκάδων άλλων κτισμάτων που χρονολογούνται στην περίοδο από τον 4ο μέχρι τον 9ο αιώνα. Η ευρύτερη περιοχή, άλλωστε, που ονομάζεται Χίλιες και Μία Εκκλησίες (Binbir Kilise), ήταν έδρα Επισκοπής.

Με στόχο την προσέλκυση τουριστών, η Υπηρεσία Πολιτισμού και Τουρισμού του Καραμάν έχει αναλάβει το έργο της ανάδειξης των εκκλησιών και των άλλων βυζαντινών κτισμάτων, που παρουσιάζουν εξαιρετικό αρχαιολογικό ενδιαφέρον μια που η περιοχή είναι σχεδόν αχαρτογράφητη και ανεξερεύνητη.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr