31 Ιούλιος 2014, 11:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:25

Βουλιάζει (ξανά) η οικονομία της Αργεντινής!

  • Βουλιάζει (ξανά) η οικονομία της Αργεντινής!

Σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Νότιας Αμερικής.

Η δεύτερη χρεοκοπία της Αργεντινής είναι γεγονός, καθώς μετά τις τελευταίες εξελίξεις η χώρα οδεύει ξανά προς στάση πληρωμών μετά από 13 χρόνια.

Παρά τις ολονύχτιες προσπάθειες, οι διαπραγματεύσεις της Αργεντινής για τη ρύθμιση του χρέους της με δύο αμερικανικά hedge funds απέβησαν άκαρπες.

Οι διαπραγματεύσεις - κυριολεκτικά - της τελευταίας στιγμής ανάμεσα στη χώρα και τα hedge funds, NML Capital και Aurelius δεν ευοδώθηκαν και έτσι η προθεσμία που είχε τεθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη (31.07.14) εξέπνευσε χωρίς αποτέλεσμα.

«Γύπες τα hedge funds»

Ο υπουργός Οικονομικών Αξελ Κισίλοφ αντέδρασε έντονα στην υποβάθμιση της χώρας του. «Δεν πρόκειται για επιλεκτική χρεοκοπία. Επιλεκτική χρεοκοπία υπάρχει όταν κάποιος δεν είναι σε θέση να πληρώσει. Η Αργεντινή έχει ήδη πληρώσει», τόνισε.

«Αυτοί οι γύπες», όπως αποκάλεσε χαρακτηριστικά τα hedge funds, «θέλησαν να επιβάλουν κάτι το παράνομο στην Αργεντινή.
Δεν θέλησαν να αποδεχθούν την πρότασή μας για ένα κούρεμα χρέους κατά το πρότυπο του 2005 και του 2010.

Ήθελαν περισσότερα χρήματα και τα ήθελαν τώρα. Η χώρα μου είναι πρόθυμη να αποπληρώσει το χρέος της, αλλά κάτω από λογικές συνθήκες και όχι υπό καθεστώς εκβιασμών», ανέφερε.

Ο διαμεσολαβητής και οι Οίκοι αξιολόγησης

Ο αμερικανός δικαστικός διαμεσολαβητής Ντάνιελ Πόλακ απλά επιβεβαίωσε τη μη επίτευξη συμφωνίας. «Οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν, επίκειται η χρεοκοπία της Αργεντινής» δήλωσε.

Ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s έσπευσε να προεξοφλήσει τη στάση πληρωμών της χώρας, υποβαθμίζοντας το κρατικό αξιόχρεό της στην κατηγορία «επιλεκτική χρεοκοπία».

Αναμένεται να πράξουν το ίδιο και οι οίκοι Fitch and Moody's.

Οδυνηρές οι συνέπειες

Σύμφωνα με το Reuters, ακόμη και μία σύντομη χρεοκοπία εκτιμάται ότι θα αυξήσει το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων, θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο νόμισμα της χώρας (πέσο), θα εξαντλήσει τα μειωμένα συναλλαγματικά διαθέσιμα και θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό που είναι από τους υψηλότερους στον κόσμο.

Πολλοί αναλυτές, πάντως, εκτιμούν ότι, αν τελικά το Μπουένος Αϊρες χρεοκοπήσει επισήμως, δεν θα υποστεί καταστροφή, παρόλο που θα επιδεινωθεί η ύφεση στην οποία ήδη βρίσκεται. Και αν τελικά βρεθεί μια λύση στη δικαστική διαμάχη της χώρας με τις ΗΠΑ, θα γίνει μεν ένα «πάρτι» στις αγορές με τα ομόλογα και τις μετοχές της Αργεντινής, αλλά δεν θα σημειωθεί μαζική άφιξη κεφαλαίων. Η οικονομία θα ανακάμψει, αλλά μετριοπαθώς.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr