29 Ιούλιος 2014, 12:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:25

Γάζα: Ανελέητο ισραηλινό σφυροκόπημα με χιλιάδες θύματα

  • Γάζα: Ανελέητο ισραηλινό σφυροκόπημα με χιλιάδες θύματα

Ελληνικές οργανώσεις κινητοποιούνται καταδικάζοντας τη στάση της κυβέρνησης.

Οι αριθμοί αλλάζουν ώρα με την ώρα. Κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια πόσοι άνθρωποι έχουν γίνει θυσία στη Λωρίδα της Γάζας. Ο πιο πρόσφατος απολογισμός, που σε λίγα λεπτά θα είναι παλιός, κάνει λόγο για 1.080 νεκρούς και πάνω από 6.000 τραυματίες. Μόνο χθες, στη διάρκεια της νύχτας, 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ανάμεσα τους οκτώ παιδιά και επτά οικογένειες.

Κι όλα αυτά την ώρα που η εκεχειρία έχει γίνει κάτι σαν αποτυχημένο ανέκδοτο κι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο για μακράς διάρκειας στρατιωτική επιχείρηση. «Το Ισραήλ θα συνεχίσει μέχρι να πετύχει τους στόχους του» προανήγγειλε με το διάγγελμά του, φέρνοντας σε ακόμα πιο δύσκολη θέση τις χώρες που μέχρι σήμερα προσπαθούν να καλύψουν τη γενοκτονία που συντελείται στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ισραηλινά αεροσκάφη αφού χτύπησαν το νοσοκομείο Σίφα και παρακείμενο προσφυγικό καταυλισμό, κινήθηκαν προς το σπίτι του αναπληρωτή επικεφαλής του ισλαμιστικού κινήματος της Χαμάς στη Γάζα, Ισμαήλ Χανίγια. Το σπίτι καταστράφηκε ολοσχερώς, αλλά ο Παλαιστίνιος και η οικογένεια του δεν ήταν εκεί. Επίθεση δέχθηκαν επίσης το τηλεοπτικό δίκτυο της Χαμάς, ραδιοφωνικοί σταθμοί, κυβερνητικά κτίρια, το υπουργείο Οικονομικών και συγκρότημα που ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών. Το λιμάνι της Γάζας καταστράφηκε, σύμφωνα με πηγές των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, ενώ δυο σχολεία κι ένα νηπιαγωγείο παραδόθηκαν στις φλόγες.

Νεκρούς έχει και το Ισραήλ. Χθες σκοτώθηκαν δέκα Ισραηλινοί στη σήραγγα Νάχαλ Οζ, όταν επιχείρησαν να εμποδίσουν διείσδυση Παλαιστινίων.

Στο μεταξύ ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, αποκάλεσε «λυσσασμένο σκυλί» το Ισραήλ και κάλεσε τον ισλαμικό κόσμο να εξοπλίσει τους Παλαιστίνιους ώστε να αντισταθούν στη γενοκτονία τους.

Οι ελληνικές πρωτοβουλίες

Ουδείς μπορεί να μείνει ασυγκίνητος από τις σφαγές στη Γάζα στην Ελλάδα. Πέρα από τις διάφορες πρωτοβουλίες ανθρωπιστικών οργανώσεων όπως οι Γιατροί του Κόσμου που συγκεντρώνουν χρήματα, φάρμακα, ή τρόφιμα για να τα αποστείλουν στην περιοχή και ζητούν την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών, συλλογικότητες και ενώσεις μεταναστών καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την Πέμπτη 31 Ιουλίου. Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 7:00 μμ στην πλατεία Συντάγματος, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς τα γραφεία της ΕΕ.

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης σε σχετική ανακοίνωση κατηγορούν μεταξύ άλλων την ελληνική κυβέρνηση ως «συνυπεύθυνη» μια και έχει αναδείξει «το κράτος τρομοκράτη σε στρατηγικό εταίρο». Επιπλέον καλούν αλληλέγγυους, συνδικάτα, συλλόγους και συλλογικότητες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας «για να διαδηλώσουμε την αντίθεσή μας στη συνεχιζόμενη σφαγή στη Γάζα και να απαιτήσουμε από την ελληνική κυβέρνηση να διακόψει κάθε σχέση με το σιωνιστικό απαρτχάιντ».

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr