25 Ιούλιος 2014, 10:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:24

Θρήνος για τους 116 επιβάτες της πτήσης ΑΗ5017

  • Θρήνος για τους 116 επιβάτες της πτήσης ΑΗ5017

Οι κακές καιρικές συνθήκες ευθύνονται για την συντριβή του αεροσκάφους.

Ακόμα μία ημέρα βρίσκει εκατοντάδες ανθρώπους να θρηνούν σε διάφορες γωνιές του πλανήτη για τον αιφνίδιο και άδικο χαμό των αγαπημένων τους. Το τρίτο αεροπορικό δυστύχημα, μέσα σε λίγα 24ωρα,  έβαλε τέλος στη ζωή 116 ανθρώπων οι οποίοι πετούσαν από την Ουαγκαντούγκου στο Αλγέρι με την πτήση ΑΗ5017 της Swiftair. 

Τα συντρίμμια του αεροσκάφους που εκτελούσε δρομολόγιο τσάρτερ για τον εθνικό αερομεταφορέα της Αλγερίας, την Air Algerie, έχουν ήδη εντοπιστεί στο βόρειο τμήμα του Μαλί, στην περιοχή Γκόσι κοντά στα σύνορα της Μπουρκίνα Φάσο από στρατιώτες της χώρας. Το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο του Μαλί επιβεβαίωσε ότι τα συντρίμμια του αεροσκάφους βρέθηκαν στο χωριό Μπουλικεσί. Στο σημείο έχει σπεύσει γαλλικό στρατιωτικό απόσπασμα για να ασφαλίσει το σημείο πτώσης του αεροσκάφους, προκειμένου να αρχίσει η περισυλλογή των σορών και η έρευνα για τον εντοπισμό των μαύρων κουτιών.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι το αεροπλάνο έπεσε με απίστευτη ταχύτητα στα νοτιοδυτικά της πόλης, ενώ άλλοι είπαν πως είχε πάρει μάλλον φωτιά πριν ακουμπήσει στο έδαφος. Ωστόσο η πληροφορία αυτή ελέγχεται καθώς δεν επιβεβαιώνεται από κάπου αλλού. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press μετέδωσε ότι «εντοπίστηκαν απανθρακωμένα ανθρώπινα μέλη και το κουφάρι του αεροσκάφους καμένο και διαλυμένο».

Το χρονικό

Η επαφή με την πτήση ΑΗ5017, που πετάει τέσσερις φορές την εβδομάδα και συχνά την επιλέγουν Γάλλοι ταξιδιώτες, χάθηκε περίπου 50 λεπτά μετά την απογείωση από το αεροδρόμιο της Ουαγκαντούγκου στην Μπουρκίνα Φάσο, νωρίς χθες το πρωί. Ο πιλότος, σύμφωνα με αξιωματούχους, είχε έρθει σε επαφή με τον πύργο ελέγχου του Νίγηρα στο Νιαμέι, ζητώντας να αλλάξει πορεία επειδή είχε εκδηλωθεί αμμοθύελλα.

Οι αρχές της Μπουρκίνα Φάσο είπε ότι στη λίστα των επιβατών υπήρχαν 51 Γάλλοι, 27 από την Μπουρκίνα Φάσο, οκτώ Λιβανέζοι, έξι Αλγερινοί, δυο από το Λουξεμβούργο, πέντε Καναδοί, τέσσερις Γερμανοί, ένας από το Καμερούν, ένας Βέλγος, ένας Αιγύπτιος, ένας Ουκρανός, ένας Ελβετός, ένας Νιγηριανός και ένας από το Μαλί. Το 6μελες πλήρωμα ήταν όλοι Ισπανοί.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση ότι αγνοείται το αεροσκάφος, κυκλοφόρησε η φήμη πως μεταξύ των επιβατών ήταν η Μαριέλα Κάστρο, κόρη του Κουβανού προέδρου Ραούλ Κάστρο και ανιψιά του Φιντέλ. Έτσι η Μαριέλα αναγκάστηκε να προβεί σε τηλεοπτική δήλωση από τη Βενεζουέλα όπου βρίσκεται και να διαψεύσει ότι είναι νεκρή, ενώ ο Κουβανός πρόεδρος από την Αβάνα κατήγγειλε «το σόου των μέσων ενημέρωσης γύρω από μια ανεπιβεβαίωτη πληροφορία».

Συντετριμμένη η Γαλλία

Βουτηγμένη στο πένθος είναι η Γαλλία που έχασε 51 πολίτες της σε αυτό το αεροπορικό δυστύχημα.Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αποφάσισε να μείνει στο Παρίσι όσο χρόνο χρειαστεί αναβάλλοντας επ’αόριστον προγραμματισμένο ταξίδι του, προκειμένου να γίνουν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για να επιστρέψουν οι σοροί των θυμάτων στη Γαλλία.


Σήμερα θα προεδρεύσει συμβουλίου στο οποίο θα μετάσχουν ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς και οι υπουργοί Λοράν Φαμπιούς (Εξωτερικών), Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν (Άμυνας), Μπερνάρ Καζνέβ (Εσωτερικών) και Φρεντερίκ Κουβιγιέ (Μεταφορών) για να συζητηθεί το θέμα της αεροπορικής τραγωδίας.


Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr