23 Ιούλιος 2014, 15:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:24

Πτήση ΜΗ17: Στην Ολλανδία οι σοροί 193 θυμάτων

  • Πτήση ΜΗ17: Στην Ολλανδία οι σοροί 193 θυμάτων

Σε ισχύ οι βρετανικές άδειες εξαγωγής όπλων στη Μόσχα.

Το ταξίδι προς την πατρίδα τους, την Ολλανδία, άρχισε για πολλά από τα θύματα της πτήσης ΜΗ17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών, όπου και θα γίνει η αναγνώριση τους. Σε άλλη χώρα, τη Βρετανία, βρίσκονται ήδη τα μαύρα κουτιά του Μπόινγκ 777, υπό την εποπτεία του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO). Κι όλα αυτά ενώ οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες επιμένουν ότι πίσω από την κατάρριψη του αεροσκάφους βρίσκονται φιλο-Ρώσοι αυτονομιστές.

Με κομμένη την ανάσα περιμένουν στην Ολλανδία τις σορούς των θυμάτων της πτήσης ΜΗ17. Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε βρίσκεται ήδη στο Αϊντχόβεν όπου θα προσγειωθούν τα αεροσκάφη με τους 193 από τους 298 επιβάτες του μοιραίου Μπόινγκ, ενώ έχει κηρυχθεί ημέρα εθνικού πένθους η σημερινή. Παράλληλα όμως έχει αρχίσει μια συζήτηση για το που είναι οι σοροί των 98 επιβατών του αεροσκάφους, οι οποίοι δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα.

Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές στην Ουάσιγκτον αναφέρουν πως το μαλαισιανό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από πύραυλο εδάφους-αέρος τύπου SA-11, που εκτοξεύτηκε από εδάφη τον έλεγχο των οποίων έχουν οι αυτονομιστές, ενώ μέχρι τώρα δεν έχουν αποδείξεις για ενδεχόμενη συμμετοχή της Ρωσίας στην αεροπορική τραγωδία που έγινε στον εναέριο χώρο της ανατολικής Ουκρανίας. «Η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι επρόκειτο για λάθος», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών προσθέτοντας ότι πιθανώς μια «ανεπαρκώς εκπαιδευμένη ομάδα» δεν ήξερε να χρησιμοποιήσει σωστά το αντιαεροπορικό σύστημα Buk.

Οι  έρευνες γύρω από την εμπλοκή της Ρωσίας, πέρα από την ηθική αυτουργία που της προσάπτει η διεθνής κοινότητα, έφεραν στο φως και το ότι ακόμα βρίσκονται σε ισχύ οι βρετανικές άδειες εξαγωγής όπλων προς τη Μόσχα!
Την αποκάλυψη έκανε η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων, με την Ντάουνινγκ Στριτ να επιχειρεί να κατευνάσει τα πνεύματα λέγοντας ότι δεν έχει πωληθεί οπλικό υλικό στη Ρωσία από τον περασμένο Μάρτιο, ενώ οι περισσότερες άδειες εξαγωγής- όλες είναι υπό αναθεώρηση- που είναι σε ισχύ αφορούν υλικά για εμπορική χρήση.
 
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr