22 Ιούλιος 2014, 15:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:21

Βρετανία: Δίχτυ προστασίας για τα ανήλικα κορίτσια!

  • Βρετανία: Δίχτυ προστασίας για τα ανήλικα κορίτσια!

Θα τιμωρεί τους γονείς που επιτρέπουν την κλειτοριδεκτομή.

Αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη θα έρχονται στη Βρετανία, οι γονείς των κοριτσιών που επιτρέπουν, στο πλαίσιο διατήρησης των «εθνοτικών παραδόσεων», να υποστούν τα παιδιά τους κλειτοριδεκτομή.

Το σχετικό πρόγραμμα, που έχει στόχο να βάλει τέλος στον εφιάλτη δεκάδων χιλιάδων κοριτσιών, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον στη διάρκεια της παγκόσμιας διάσκεψης Girl Summit που γίνεται στο Λονδίνο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, έως και 137.000 γυναίκες και κορίτσια που ζουν στην Αγγλία και την Ουαλία θα μπορούσαν να έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων.

Στο πλαίσιο της διάσκεψης, που διοργανώνεται από τη βρετανική κυβέρνηση και τη Unicef, θα αναζητηθούν και τρόποι προκειμένου να σταματήσουν οι γάμοι από εξαναγκασμό. Παρούσες στις εργασίες είναι η Μαλάλα Γιουσαφζάι, η Πακιστανή έφηβη ακτιβίστρια που αγωνίζεται για το δικαίωμα των γυναικών στη μόρφωση και γυναίκες που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων, καθώς επίσης ακτιβιστές και πολιτικοί από όλο τον κόσμο.

Μαρτυρία

Για την φρικιαστική εμπειρία της μίλησε η Πρισίλα Καρίμ, η οποία εξαναγκάστηκε να υποστεί κλειτοριδεκτομή σε ηλικία 9 ετών, στη Σιέρρα Λεόνε.

«Αισθάνθηκα το χειρότερο πόνο στη ζωή μου. Ένιωσα ένα βαρύ αντικείμενο στο στήθος μου και απλώς λιποθύμησαν. Είναι κάτι σαν ταμπού. Δεν σου μιλούν για αυτό. Δεν μπορείς να πεις σε κανέναν. Μεγάλωσα με το φόβο ότι εάν το πω σε κάποιον, θα πέθαινα. Έτσι με έκαναν να πιστεύω-πως ό,τι κι αν συμβαίνει εκεί  είναι κάτι σαν μυστικό».

Υπενθυμίζεται ότι ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι παράνομος στη Βρετανία από το 1985, αλλά οι πρώτες διώξεις δεν έγιναν παρά φέτος.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr