22 Ιούλιος 2014, 12:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:21

Δεκάδες συλλήψεις στην Τουρκία

  • Δεκάδες συλλήψεις στην Τουρκία

Στο στόχαστρο το «παράλληλο κράτος».

Yψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αστυνομίας συνελήφθησαν, σήμερα τα ξημερώματα, στο πλαίσιο της έρευνας για το «παράλληλο κράτος», σε παράλληλες επιχειρήσεις σε 22 επαρχίες της Τουρκίας.

Τουλάχιστον 44 άτομα κρατούνται στην Κωνσταντινούπολη με τις κατηγορίες της κατασκοπείας, της τοποθέτησης κοριών και της πλαστογράφησης επίσημων εγγράφων. Δεκαπέντε ακόμα που συνελήφθησαν σε ξεχωριστή επιχείρηση η οποία είχε στόχο πρώην αξιωματούχους της αντικατασκοπείας, κρατούνται κατηγορούμενοι για παράνομη παρακολούθηση.

Σύμφωνα με το CNNTürk υπάρχουν εντάλματα κράτησης για συνολικά 134 άτομα.

Οι περισσότεροι από τους υπόπτους που κρατούνται βρίσκονταν σε θέσεις κλειδιά τον περασμένο Δεκέμβριο όταν ξεκίνησε η έρευνα με αφορμή κατηγορίες για διαφθορά και χρηματισμό, εις βάρος ισχυρών επιχειρηματιών, δημοσίων υπαλλήλων και τεσσάρων πρώην υπουργών.

Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται οι Γιούρτ Αταγιούν, πρώην επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής της Κωνσταντινούπολης, Ομέρ Κοσέ, επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς και τρεις πρώην υπαρχηγοί της αστυνομίας.

Η σημερινή επιχείρηση εκτιμάται ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της αντίδρασης της τουρκικής κυβέρνησης κατά της κίνησης του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί ότι έχει δημιουργήσει «παράλληλο κράτος μέσα στο κράτος» με σκοπό να τον ανατρέψει.

Τμήμα σύνταξης του pontos-news.gr