Η ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς θα θέσει το ζήτημα μέσα στο καλοκαίρι.
Να γίνουν οι γερμανικές οφειλές ευρωπαϊκή υπόθεση από ελληνική διεκδίκηση επιχειρεί η Ευρωπαϊκή Αριστερά και γι’ αυτόν τον λόγο φέρνει στο ευρωκοινοβούλιο το σχετικό σχέδιο.
Την αποκάλυψη αυτή έκανε σε συνέντευξη του στη Deutsche Welle ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος ο οποίος υπογράμμισε ότι το ζήτημα θα τεθεί μέσα στο καλοκαίρι καθώς πλέον οι δυνάμεις της Αριστεράς στην κεντρική ευρωπαϊκή σκηνή «μετρούν» 52 βουλευτές, από 35 στην προηγούμενη ευρωβουλή.
«Έχουμε ένα σχέδιο, φυσικά δεν πρόκειται να το παρουσιάσουμε τώρα γιατί εμπλουτίζεται», δήλωσε ο Μανώλης Γλέζος. Σχολιάζοντας τη στάση του Βερολίνου, ο ίδιος θεωρεί πως οι πρόσφατες δηλώσεις Σόιμπλε δεν κλείνουν το ζήτημα, το αντίθετο. «Λέει ο Σόιμπλε δυο πράγματα. Το πρώτο: το θέμα θεωρείται λήξαν. Άρα ομολογεί ότι υπήρχε και έχει λήξει και μένει να μας πει πως έληξε και πότε έληξε», τονίζει ο ευρωβουλευτής.
Για τον Μανώλη Γλέζο η δεύτερη αντίφαση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας σχετίζεται με τις αποζημιώσεις που πήραν πριν από τρία χρόνια Γερμανοί της Σουδητίας των οποίων οι περιουσίες είχαν κατασχεθεί από τη Τσεχία. «Είναι παρελθόν ή παρόν αυτό;», αναρωτιέται αναφερόμενος στην αποστροφή Σόιμπλε που ζήτησε να αφήσουμε το παρελθόν και να δούμε το μέλλον.
Οφειλές και όχι αποζημιώσεις
Παρά το γεγονός ότι έχουμε συνηθίσει να αναφερόμαστε σε αυτές ως «αποζημιώσεις», πρόκειται για γερμανικές «οφειλές», υποστηρίζει ο Μανώλης Γλέζος. Ο λόγος που ο όρος είναι αδόκιμος αφορά στο ότι δίνει την εντύπωση ότι η ελληνική διεκδίκηση σχετίζεται μόνο με την περίοδο της ένοπλης σύγκρουσης ενώ στη πραγματικότητα επεκτείνεται και στα επόμενα χρόνια της Κατοχής.
Οι οφειλές αυτές δεν είναι μόνο προς ιδιώτες αλλά και προς το ελληνικό κράτος. «Μια οφειλή είναι η επιστροφή των αρπαχθέντων αρχαιολογικών θησαυρών και έργων τέχνης», σημειώνει ο ευρωβουλευτής τονίζοντας ότι η είδηση που κυκλοφόρησε περί σταδιακής επιστροφής είναι μια καλή αρχή.
Η δεύτερη οφειλή είναι τα 7,1 δισ. δολάρια, χωρίς τους τόκους, που καταλόγισε στην Ελλάδα η 19μελής διασυμμαχική επιτροπή στο Παρίσι το 1946. Το ποσό αυτό σήμερα ανέρχεται, και πάλι χωρίς τους τόκους, στα 108 δισ., σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Η τρίτη οφειλή προς το δημόσιο είναι το αναγκαστικό δάνειο.
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr