Ερευνητές του ΜΙΤ κατασκεύασαν ρομποτικό «γάντι» - μεγάλο το ενδιαφέρον του αμερικανικού στρατού για την απόκτησή του (φωτογραφία: Μέλανι Γκόνικ / MIT)
Πόσο πιο εύκολη θα μπορούσε να γίνει η καθημερινότητα μας αν είχαμε τη δυνατότητα να έχουμε στο χέρι μας αντί για πέντε δάχτυλα, επτά; Το ερώτημα δεν είναι θεωρητικό καθώς ερευνητές του πανεπιστημίου ΜΙΤ στις ΗΠΑ κατασκεύασαν ένα ρομποτικό «γάντι» με συν δυο τεχνητά δάχτυλα τα οποία κινούνται συγχρονισμένα χωρίς να χρειάζεται κάποιος να τους δίνει εντολές.
Τα δυο ρομποτικά δάχτυλα βρίσκονται στα άκρα του χεριού, ένα μετά τον αντίχειρα και ένα μετά το μικρό δάχτυλο. Για να επιτευχθεί η συγχρονισμένη κίνηση τους με τα φυσικά, χρησιμοποιούν κατάλληλους αλγόριθμούς λογισμικού και «εκπαιδεύονται» ώστε να μιμούνται κινήσεις.
Το μέλλον είναι εδώ
Η σχετική ανακοίνωση των επιστημόνων του BBC, με επικεφαλής τον καθηγητή Χάρι Ασάντα του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, έγινε σε ρομποτικό συνέδριο στη Καλιφόρνια. Σύμφωνα με το BBC το ρομποτικό «γάντι» θα βοηθήσει ανθρώπους με περιορισμένη επιδεξιότητα στα χέρια ή που θέλουν να σηκώσουν βαριά αντικείμενα.
Η ομάδα του Ασάντα υπόσχεται ότι στο μέλλον, και έπειτα από αναγκαίες βελτιώσεις, τα τεχνητά δάχτυλα θα γίνουν πιο μικρά και πιο ελαφριά. Απώτερος στόχος είναι να διπλώνουν στο ένα τρίτο του σημερινού μεγέθους τους και αφού γίνει αυτό να ενσωματώνονται σε ένα βραχιόλι ή σε ένα ρολόι. Έτσι ο χρήστης θα μπορεί να τα χρησιμοποιεί μόνο όταν το επιθυμεί καθώς μετά θα επιστρέφουν πάλι στη θέση τους!
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι είναι θέμα συνήθειας έως ότου οι άνθρωποι νιώσουν τέτοιου είδους ρομποτικά δάχτυλα ως φυσικές προεκτάσεις του σώματός τους. «Όπως ένα εργαλείο που χρησιμοποιεί κανείς επί πολύ καιρό», δηλώνει ο Χάρι Ασάντα και εξηγεί ότι όσο κανείς φοράει τα έξτρα δάχτυλα τόσο αυτά θα μαθαίνουν να πιάνουν και να χειρίζονται καλά ένα αντικείμενο. Θα μπορούν ακόμα να «αποθηκεύουν» πληροφορίες για τις ιδιαιτερότητες και τις προτιμήσεις του χρήστη.
Όπως όλα δείχνουν ο αμερικανικός στρατός θα είναι ο πρώτος «πελάτης» της νέας εφεύρεσης. Προς το παρόν το υψηλό της κόστος την κάνει απαγορευτική για μια ευρύτερη χρήση.
Δείτε το βίντεο της παρουσίασης του ρομποτικού «γαντιού» από τη Φέι Γου, μέλος της ομάδας των ερευνητών του ΜΙΤ.
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr