17 Ιούλιος 2014, 14:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:20

Οργή στη Μόσχα για τις νέες κυρώσεις

  • Οργή στη Μόσχα για τις νέες κυρώσεις

Στο στόχαστρο των ΗΠΑ στενοί φίλοι του Πούτιν.

Ευθεία βολή στον επιχειρηματικό πυρήνα από όπου αντλεί τη δύναμη του ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποτελούν οι νέες σκληρές κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Μόσχα κατηγορώντας την ότι υποδαυλίζει την αυτονομιστική βία στην ανατολική Ουκρανία.

Με την επιβολή προστίμων στη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία της Ρωσίας, τη Rosneft, τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό φυσικού αερίου Novatek και στην τρίτη σε μέγεθος τράπεζα Gazprombank, η Ουάσινγκτον βάζει στο στόχαστρο τους συμμάχους του Πούτιν,  πολλοί από τους οποίους έχουν πλουτίσει την περίοδο της παντοδυναμίας του. Κυρώσεις επιβλήθηκαν στην κρατική τράπεζα Vnesheconombank και οκτώ οπλοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης εκείνης που κατασκευάζει τα καλάσνικοφ.

Το ρωσικό  υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την απογοήτευση του για το ότι η ΕΕ «υπέκυψε στον εκβιασμό της κυβέρνησης των ΗΠΑ και αντιβαίνοντας και στα ίδια τα συμφέροντα της, ακολούθησε το μονοπάτι των κυρώσεων» σε βάρος της Ρωσίας.  Επιπλέον χαρακτήρισε τις αμερικανικές κυρώσεις «πρωτόγονη προσπάθεια εκδίκησης επειδή οι εξελίξεις στην Ουκρανία δεν ακολουθούν το σενάριο της Ουάσιγκτον».

Σε αντίθεση με τη Μόσχα, η Ουκρανία εμφανίζεται ικανοποιημένη με την επιβολή των νέων κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας και κάνει λόγο για «ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της υποστήριξης της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας». Σημειώνεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δεν σχολίασε τις αμερικανικές κυρώσεις που είναι σκληρότερες από αυτές της ΕΕ.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr