10 Ιούλιος 2014, 13:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:04

Χέρι και στα πυρηνικά βάζουν οι αντάρτες στο Ιράκ

  • Χέρι και στα πυρηνικά βάζουν οι αντάρτες στο Ιράκ

Υποβαθμίζεται από τον ΟΗΕ ο άμεσος κίνδυνος, σοβαρή όμως είναι η ανησυχία

Πυρηνικό υλικό από το πανεπιστήμιο της Μοσούλης, που χρησιμοποιείται για επιστημονικούς σκοπούς, φέρεται να έπεσε στα χέρια σουνιτών ανταρτών, σύμφωνα με καταγγελία της κυβέρνησης του Ιράκ.

Σε επιστολή του απεσταλμένου του Ιράκ στον ΟΗΕ, που δημοσιοποίησε το πρακτορείο Ρόιτερ, αναφέρεται ότι πρόκειται για 40 κιλά ουρανίου.

Ο Ιρακινός πρεσβευτής Μοχάμεντ Αλί αλ Αλακίμ προειδοποιεί για τον κίνδυνο χρήσης του υλικού «από τρομοκράτες στο Ιράκ και στο εξωτερικό», η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ όμως διευκρινίζει ότι πρόκειται για υλικό «χαμηλού βαθμού» και δεν θέτει σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια. Σε κάθε περίπτωση «η απώλεια ελέγχου πυρηνικών και ραδιενεργών υλικών συνιστά αιτία ανησυχίας».

Αμερικανοί αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το BBC εκτιμούν ότι δεν πρόκειται για εμπλουτισμένο ουράνιο και ότι οι αντάρτες δεν θα είναι σε θέση να κατασκευάσουν όπλα με αυτό.

Το τελευταίο διάστημα, οι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIS) έχουν καταλάβει μεγάλα τμήματα του βορειοδυτικού Ιράκ καθώς και την πόλη της Μοσούλης.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 2.500 Ιρακινοί, εκ των οποίων οι 1.531 άμαχοι, έχασαν τη ζωή τους μόνον τον Ιούνιο. Οι εκτοπισθέντες συνεπεία των μαχών, ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr