13 Ιούνιος 2014, 14:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:09

Οι Τούρκοι «σκοτώνουν» ένα από τα ομορφότερα προάστια της Κωνσταντινούπολης

  • Οι Τούρκοι «σκοτώνουν» ένα από τα ομορφότερα προάστια της Κωνσταντινούπολης

Στο όνομα της ανάπτυξης, ένα ακόμα «έγκλημα» κατά της φύσης και των ανθρώπων της περιοχής συντελείται στα παράλια της Προποντίδας και στις όχθες της λίμνης του πάλαι ποτέ βυζαντινού Ρηγίου, τώρα Κιουτσούκ Τσεκμετζέ.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν επωνύμως μέλη της Τουρκικού Επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών, οι οποίοι βλέπουν τον αγώνα τους κατά του σχεδίου «ανάπτυξης» να αποβαίνει μάταιος.

Εταιρία κατασκευών είχε αποκτήσει προ ετών την ανατολική παρόχθια περιοχή του Κιουτσούκ Τσεκμετζέ, περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους, που άλλοτε φιλοξενούσε βυζαντινούς αυτοκράτορες για τη θερινή τους ανάπαυση. Τώρα ξεκινά τις εργασίες ανοικοδόμησης τεράστιου εμπορικού κέντρου και δικτύου αστικών κατοικιών –πολλές από τις οποίες θα έχουν τιμή εκκίνησης άνω των 300.000 ευρώ!

Ένα τέτοιο σχέδιο είναι προφανώς δουλεμένο έτσι ώστε να ελκύσει πλούσιους και… σπουδαίους, που θα θελήσουν να εγκαταλείψουν το στενό αστικό περιβάλλον της Πόλης και θα κινηθούν δυτικότερα. Για το λόγο αυτό φέρει την ονομασία «Το δάσος με τα κρύα νερά»!


Συνεργό τους οι εταιρίες έχουν το δήμαρχο της πόλης Κιουτσούκ Τσεκμετζέ, Τεμέλ Καράντενιζ, ο οποίος ανήγγειλε επίσης τη δημιουργία θεματικού πάρκου, τη λειτουργία τρένου που θα προσφέρει περιήγηση στην περιοχή, την κατασκευή πίστας μοτοκρός και τεχνητής λίμνης! Σας να μην έφτανε η φυσική λιμνοθάλασσα, που εκατονταετίες πριν προμήθευε με αλιεύματα τον πληθυσμό από τον Άγιο Στέφανο (ΓιεζίλκιοΪ) και το Μακροχώρι (ΜπακίρκιοΪ) δυτικά και περνώντας από την Κωνσταντινούπολη μέχρι τη Χηλή (Σίλε) ανατολικά.

Αυτό όμως που από τους εργολάβους και τις τοπικές αρχές γίνεται αντιληπτό ως ανάπτυξη, θεωρείται «έγκλημα» από εκείνους που ξέρουν τι θα πει υπερβολική ανοικοδόμηση επί αγροτικών γαιών και άλλων περιοχών υψηλού φυσικού κάλλους.

Μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», ο επικεφαλής του τμήματος αγροτών του επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών, Σαμί Γιλμαζτούρκ, είπε ότι το σχέδιο «σκοτώνει την περιοχή» αφού η ανοικοδόμηση θα είναι πυκνότερη ακόμα και από αυτές του αμιγώς αστικού ιστού της περιοχής. «Αυτό αντιβαίνει στην αρχή της προστασίας» της φύσης, δήλωσε.

Σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, το Κιουτσούκ Τσεκμετζέ, που πριν από την αποχώρηση των Ελλήνων ονομαζόταν Μικρός Τσεκμετζές και προηγουμένως Δέκατον, Ρήγιον ή Μύρμηγκας, ανήκε στη Μητρόπολη Δέρκων και είχε ανθηρή ελληνική κοινότητα.

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr