13 Οκτώβριος 2013, 12:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Σεπτέμβριος 2020, 08:12

Φτιάξτε νόστιμα και υγιεινά κουλούρια Θεσσαλονίκης

  • Φτιάξτε νόστιμα και υγιεινά κουλούρια Θεσσαλονίκης

Τα παραδοσιακά κουλούρια Θεσσαλονίκης εκτός από νόστιμα είναι και υγιεινά, χάρη στις ευεργετικές ιδιότητες του σουσαμιού.

ΥΛΙΚΑ

(για 10-12 κουλούρια)

  • 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8 γρ.)
  • ¼ φλ. ελαιόλαδο
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • 1 φλ. χλιαρό νερό
  • 100 γρ. σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε και το λάδι.
  2. Ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί το λάδι και να γίνει η ζύμη σαν τρίμμα. Τότε προσθέτουμε λίγο-λίγο το χλιαρό νερό ζυμώνοντας συνέχεια, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη σφιχτή που δεν θα κολλάει στα χέρια.
  3. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 30΄. Αφού φουσκώσει καλά, ξαναζυμώνουμε για 5΄. Βάζουμε το σουσάμι σε ταψάκι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 20°. Στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα.
  4. Μοιράζουμε τη ζύμη σε 10-12 ίσα κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε τα κουλούρια μας.
  5. Πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε μακρύ κορδόνι. Αλείφουμε με νερό, ενώνουμε τις άκρες και τοποθετούμε το κουλούρι με προσοχή στο σουσάμι, να κολλήσει παντού.
  6. Αραδιάζουμε τα κουλούρια στη λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180° για μισή ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
  7. Ψήνουμε μόνο όσα κουλούρια θέλουμε να καταναλώσουμε. Τα υπόλοιπα τα τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και τα βάζουμε στην κατάψυξη. Τα βγάζουμε να ξεπαγώσουν και τα ψήνουμε όταν θελήσουμε φρέσκο, ζεστό κουλουράκι!

Το σουσάμι λόγω της βιταμίνης Ε και της δράσης των λιγνανών του, διαθέτει σημαντικές αντιγηραντικές και αντιυπερτασικές ιδιότητες. Επίσης σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι το σουσάμι προστατεύει από εγκεφαλικά επεισόδια, λόγω της ανασταλτικής του δράσης στην αύξηση της πίεσης και στη δημιουργία θρόμβων. Στο σουσάμι περιέχονται επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β1, Β2 και νιασίνη, μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος, σίδηρος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος αλλά και το σελήνιο.

Πηγή: loutrakiblog.gr