25 Δεκέμβριος 2013, 12:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Οκτώβριος 2014, 18:18

Τι είναι το ποντιακό χοχολέτσι και πώς να το φτιάξετε

  • Τι είναι το ποντιακό χοχολέτσι και πώς να το φτιάξετε

Το χοχολέτσι είναι η ποντιακή πηχτή – ένα από τα φαγητά που στον Πόντο σερβίρονταν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

ΥΛΙΚΑ
  • 1 κεφάλι χοιρινό
  • 1 κεφάλι σκόρδο 
  • ½ ποτήρι ξίδι
  • 1 λεμόνι (το χυμό)
  • πιπέρι σε κόκκους (μαύρο και κόκκινο κατά προτίμηση)
  • αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Παίρνουμε το κεφάλι και το πλένουμε πολύ καλά. Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα σε αρκετό νερό να το σκεπάζει και αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις. Αδειάζουμε το νερό και προσθέτουμε καθαρό νερό. Βράζουμε πάλι το κεφάλι ξαφρίζοντας συχνά, για περίπου μία με μιάμιση ώρα. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και αφήνουμε να κρυώσει, το ζωμό τον σουρώνουμε καλά και τον φυλάμε στην άκρη.
  2. Αφαιρούμε το ψαχνό και το κόβουμε σε κομμάτια. Τα προσθέτουμε στο ζωμό μαζί με το ψιλοκομμένο σκόρδο, το αλάτι και τους κόκκους πιπεριού κατά προτίμηση, και τα αφήνουμε να βράσουν για λίγο όλα μαζί.
  3. Κατεβάζουμε από τη φωτιά κι όταν κρυώσει αδειάζουμε την πηχτή σε μια βαθιά λεκάνη η άλλο σκεύος, π.χ. μια φόρμα μακρόστενη ή στρογγυλή, και την τοποθετούμε στο ψυγείο να πήξει.
  4. Όταν πήξει την κόβουμε σε φέτες και την διατηρούμε στο ψυγείο.

Καλή σας όρεξη!

Μοιραζόμαστε μαζί σας τις καλύτερες συνταγές από το προσωπικό μας συνταγολόγιο.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο με τοποθέτηση ενεργού link.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr