Μια πολύ θρεπτική και υγιεινή πίτα είναι η τσουκνιδόπιτα ή ποντιακή πίτα με κιντέατα. Μην σας τρομάζει η ιδέα της τσουκνίδας. Η γεύση της είναι σαν της χορτόπιτας και ίσως πολύ καλύτερη.
ΥΛΙΚΑ
Για το φύλλο
- 3 φλ. αλεύρι για πίτες
- αλάτι και νερό
- λίγες σταγόνες ξίδι
- 2 κ.σ. λάδι
(εναλλακτικά μπορείτε να προμηθευτείτε έτοιμο χωριάτικο φύλλο από το εμπόριο)
Για τη γέμιση
- 1½ κιλό κορυφές από τσουκνίδες (αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και σπανάκι ή χόρτα του βουνού)
- 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 3-4 αυγά
- 400 γρ. τυρί φέτα
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζύμη
- Φτιάχνουμε τη ζύμη και την αφήνουμε μία ώρα στο ψυγείο να ξεκουραστεί.
- Στη συνέχεια ανοίγουμε φύλλα, όσο πιο λεπτά μπορούμε.
Γέμιση
- Πλένουμε καλά τις τσουκνίδες και τις ζεματίζουμε σε βραστό νερό.
- Τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι για φύγουν όλα τα υγρά.
- Στη συνέχεια, αφού στραγγίσουν καλά, βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο.
- Μόλις ροδίσουν, προσθέτουμε και τις τσουκνίδες και μαζί το πιπέρι, το μαϊντανό και τον άνηθο. Αλάτι προσθέτουμε μόνο αν δεν βάλουμε το τυρί.
- Ανακατεύουμε τα αυγά με τη φέτα που έχουμε θρυμματίσει (αυτά μπορούμε να τα παραλείψουμε και γίνεται νηστίσιμη).
- Λαδώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε τα μισά φύλλα λαδωμένα, το ένα πάνω στο άλλο.
- Από πάνω ρίχνουμε το μίγμα της γέμισης και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και αυτά λαδωμένα.
- Χαράζουμε με μαχαίρι όλη την επιφάνεια της πίτας και αλείφουμε με λάδι.
- Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει.
Καλή σας όρεξη.
Μοιραζόμαστε μαζί σας τις καλύτερες συνταγές από το προσωπικό μας συνταγολόγιο.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο με τοποθέτηση ενεργού link.
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr