28 Ιούνιος 2013, 19:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Οκτώβριος 2014, 16:35

Πιρόχ’: Η ποντιακή πάστα φλώρα

  • Πιρόχ’: Η ποντιακή πάστα φλώρα

Το πιρόχ’ είναι ένα γλυκό ρωσικής προέλευσης, το οποίο υιοθετήθηκε από τους Έλληνες του Πόντου που έζησαν στη Ρωσία κι έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί ως ποντιακή πάστα φλώρα.

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

  • 700 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γραμμάρια μαργαρίνη (η αυθεντική συνταγή γίνεται με βούτυρο γάλακτος)
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • ξύσμα ενός λεμονιού
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

Για τη γέμιση

  • 1 φλ. μαύρες σταφίδες
  • 1 φλ. καρύδια
  • 1 κ.γ. κανέλλα
  • ½ φλ. ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Γέμιση

  • Βράζουμε τις σταφίδες με λίγο νερό και τη ζάχαρη, και όταν δέσουν προσθέτουμε τα καρύδια χοντροτριμμένα και ανακατεύουμε.

Ζύμη

  • Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τα αυγά, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  • Μεταφέρουμε το μίγμα σε μια λεκάνη και ζυμώνουμε, προσθέτοντας λίγο-λίγο το αλεύρι μέχρι να γίνει μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
  • Παίρνουμε τα ⅔ της ζύμης και τα στρώνουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί ή φόρμα για τάρτα, σε ομοιόμορφο πάχος. Πάνω στη ζύμη που έχουμε στρώσει στο ταψί απλώνουμε τη γέμιση.
  • Με την υπόλοιπη ζύμη ανοίγουμε φύλλο και κόβουμε λωρίδες φάρδους περίπου 1 εκ., από τις οποίες τις μισές τοποθετούμε πάνω στη γέμιση παράλληλα και με μικρή απόσταση μεταξύ τους και από πάνω βάζουμε τις υπόλοιπες σε σχήμα ρόμβου.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40΄ περίπου, μέχρι να ροδίσει.
  • Προαιρετικά: Βγάζουμε το πιρόχ’ από το φούρνο, αλείφουμε γύρω-γύρω με λιωμένη μαργαρίνη και πασπαλίζουμε με τριμμένη καρύδα ή αλεσμένους ξηρούς καρπούς.

Καλή σας απόλαυση.

Μοιραζόμαστε μαζί σας τις καλύτερες συνταγές από το προσωπικό μας συνταγολόγιο.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο με τοποθέτηση ενεργού link.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr