Το πιρόχ’ είναι ένα γλυκό ρωσικής προέλευσης, το οποίο υιοθετήθηκε από τους Έλληνες του Πόντου που έζησαν στη Ρωσία κι έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί ως ποντιακή πάστα φλώρα.
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
- 700 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250 γραμμάρια μαργαρίνη (η αυθεντική συνταγή γίνεται με βούτυρο γάλακτος)
- 1 φλ. ζάχαρη
- 3 αυγά
- ξύσμα ενός λεμονιού
- ½ κ.γ. αλάτι
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
Για τη γέμιση
- 1 φλ. μαύρες σταφίδες
- 1 φλ. καρύδια
- 1 κ.γ. κανέλλα
- ½ φλ. ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Γέμιση
- Βράζουμε τις σταφίδες με λίγο νερό και τη ζάχαρη, και όταν δέσουν προσθέτουμε τα καρύδια χοντροτριμμένα και ανακατεύουμε.
Ζύμη
- Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τα αυγά, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
- Μεταφέρουμε το μίγμα σε μια λεκάνη και ζυμώνουμε, προσθέτοντας λίγο-λίγο το αλεύρι μέχρι να γίνει μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
- Παίρνουμε τα ⅔ της ζύμης και τα στρώνουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί ή φόρμα για τάρτα, σε ομοιόμορφο πάχος. Πάνω στη ζύμη που έχουμε στρώσει στο ταψί απλώνουμε τη γέμιση.
- Με την υπόλοιπη ζύμη ανοίγουμε φύλλο και κόβουμε λωρίδες φάρδους περίπου 1 εκ., από τις οποίες τις μισές τοποθετούμε πάνω στη γέμιση παράλληλα και με μικρή απόσταση μεταξύ τους και από πάνω βάζουμε τις υπόλοιπες σε σχήμα ρόμβου.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40΄ περίπου, μέχρι να ροδίσει.
- Προαιρετικά: Βγάζουμε το πιρόχ’ από το φούρνο, αλείφουμε γύρω-γύρω με λιωμένη μαργαρίνη και πασπαλίζουμε με τριμμένη καρύδα ή αλεσμένους ξηρούς καρπούς.
Καλή σας απόλαυση.
Μοιραζόμαστε μαζί σας τις καλύτερες συνταγές από το προσωπικό μας συνταγολόγιο.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο με τοποθέτηση ενεργού link.
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr