Τα μαντία είναι αγαπημένο φαγητό των Ποντίων και βρίσκεται στο τραπέζι σε κάθε οικογενειακή ή φιλική συγκέντρωση. Αξίζει να τα δοκιμάσετε.
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
- 1,5 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 αυγά
- 1 κ.γ. αλάτι
- χλιαρό νερό, όσο πάρει για να πετύχετε μια σκληρή ζύμη
Για τη γέμιση
- 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 1 κιλό κρεμμύδια ψιλοκομμένα (αν χρειαστεί, τα στραγγίζουμε λίγο)
- 1 κοφτή κ.σ. αλάτι
- 1 κοφτή κ.σ. πιπέρι
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ετοιμάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για μία ώρα.
- Ανοίγουμε με τον πλάστη φύλλο πάχους 2-3 χιλιοστών και το κόβουμε σε κομμάτια με διαστάσεις περίπου 10x10 εκ.
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Ψιλοτρίβουμε το κρεμμύδι, το προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ζυμώνουμε καλά.
- Παίρνουμε ένα κομμάτι φύλλου, το γεμίζουμε με ένα κουταλάκι γέμιση και το κλείνουμε σαν πουγκάκι (όπως στη φωτογραφία).
- Μόλις ετοιμάσουμε όλα τα μαντία, τα ψήνουμε στον ατμό, σε ειδική κατσαρόλα με διάτρητους δίσκους, για 45΄. Αν δεν διαθέτουμε τέτοιο σκεύος χρησιμοποιούμε κατσαρόλα με εξάρτημα ατμού.
- Σερβίρονται ζεστά, με πάπρικα γλυκιά ή καυτερή.
Καλή σας όρεξη
Μοιραζόμαστε μαζί σας τις καλύτερες συνταγές από το προσωπικό μας συνταγολόγιο.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο με τοποθέτηση ενεργού link.
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr