Ο Δημήτρης Καρασαββίδης μιλάει αποκλειστικά στο "Pontos News" για την παιδική του ηλικία, για την καλλιτεχνική του πορεία και για το έμφυτο χάρισμά του να παίζει ποντιακή λύρα!
1. Κύριε Καρασαββίδη καλωσορίσατε στο Pontos-News.Gr, χαιρόμαστε ιδιαίτερα που φιλοξενούμε έναν από τους σπουδαιότερους Πόντιους καλλιτέχνες. Σε ποια ηλικία ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με το ποντιακό τραγούδι και τη μουσική;
Η χαρά είναι δική μου που με φιλοξενείτε και σας ευχαριστώ πολύ. Η ενασχόλησή μου ξεκίνησε από την τρυφερή ηλικία των 5 ετών. Είχα λατρεία μεγάλη με τη μουσική και κυρίως με την ποντιακή μουσική, χωρίς να γνωρίζω τι είναι παράδοση και τι είναι νεότερο ποντιακό τραγούδι, όπου το έμαθα μεγαλώνοντας εμφανιζόμενος επί σειρά ετών σε δύο μεγαθήρια, τους αείμνηστους Χρύσανθο Θεοδωρίδη και Γιώργο Αμαραντίδη. Μου άρεσε το ηχόχρωμα του εθνικού μας οργάνου που λέγεται λύρα.
2. Γεννηθήκατε στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Τι θυμάστε από τη ζωή σας εκεί; Μιλούσατε ποντιακά στο σπίτι, ακούγατε ποντιακή μουσική;
Θυμάμαι σχεδόν τα πάντα, άλλωστε όταν έφυγα από εκεί ερχόμενος στην μητροπολιτική Ελλάδα ήμουν 7 ετών. Όλη μέρα στο σπίτι εκτός την καθομιλουμένη της χώρας, άκουγα και μιλούσα ποντιακά. Επίσης, άκουγα και ποντιακή μουσική.
3. Ποιά ήταν τα βήματά σας από τότε που ξεκινήσατε να ασχολείστε με το ποντιακό τραγούδι;
Ξεκίνησα να εμφανίζομαι σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμοι και βαφτίσεις, σε ηλικία 11 χρονών και από τα 13 και μετά συνόδευα διάφορα χορευτικά συγκροτήματα σε συλλόγους. Μετά προέκυψε η γνωριμία με τον Νίκο Ζουρνατζίδη, ιδιοκτήτη του γνωστού νυχτερινού κέντρου ‘‘ΚΟΡΤΣΟΠΟΝ’’ όπου και ήταν ο σταθμός της καλλιτεχνικής μου πορείας.
4. Πείτε μας λίγα λόγια για την δισκογραφία σας και για τραγούδια σας που ίσως ξεχωρίζετε.
Η προσωπική μου δισκογραφία δεν είναι πολύ μεγάλη, αλλά η συμμετοχή μου μπορώ να πω αρκετά μεγάλη. Συνεργάστηκα με πολλούς Πόντιους και λαϊκούς καλλιτέχνες. Ένας από τους μεγάλους λαϊκούς καλλιτέχνες ήταν ο παγκοσμίου φήμης Στέλιος Καζαντζίδης και η αιτία που συμμετείχα σ’ αυτή τη δισκογραφία ήταν ο Θανάσης Τσολερίδης, ένας συνθέτης μουσικός, του οποίου η προσφορά σε αυτό που λέγεται ποντιακό τραγούδι ήταν σημαντική. Όσο για τα τραγούδια μου δεν ξεχωρίζω κανένα γιατί τα θεωρώ όλα παιδιά μου.
5. Φημίζεστε για την διδασκαλία ποντιακής λύρας. Αλήθεια πώς μάθατε, πότε ξεκινήσατε να παίζετε και πώς φτάσατε στην δικής σχολή λύρας;
Πάντα είχα στην σκέψη μου ότι αυτό το χάρισμα που μου έδωσε ο Θεός πρέπει να το μεταδώσω στους νεότερους και επειδή μέσα μου μεγάλωνε αυτή η ευθύνη σπούδασα μουσική για να διδάξω τη λύρα μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να έχουν και οι νεότεροι μία μουσική κατάρτιση και να αναβαθμιστεί αυτό το όργανο. Έτσι, ίδρυσα εγώ και ο φίλος μου Ιωάννης Ισχνόπουλος τον ‘‘Ευξείνειο Μουσικό Πολιτιστικό Σύλλογο’’ (Ε.Μ.ΠΟ.Σ) για να υπάρχει ένας χώρος διδασκαλίας.
6. Γιορτή Λύρας. Ένας θεσμός που καθιερώσατε εσείς. Πείτε μας πώς ξεκίνησε η ιδέα;
Είναι μία γιορτή που ξεκίνησε δύο χρόνια μετά την ίδρυση της σχολής δηλαδή το 2006, αν θυμάμαι καλά. Ο λόγος ο οποίος ξεκίνησε η γιορτή λύρας ήταν να παρουσιάσω το έργο του ‘‘Ευξείνειου Μουσικού Πολιτιστικού Συλλόγου’’ που μέσα απ’ αυτό φαίνεται η δουλειά της χρονιάς, ο κόπος των παιδιών καθώς και η ανταμοιβή των γονέων που μου εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους σε τόσο κάτι πολύ μεγάλο. Επίσης, εφόσον ανέλαβα ένα τόσο μεγάλο έργο υποχρέωσή μου νιώθω να το παρουσιάζω κάθε χρόνο, για να αφήσω πίσω μου μια ιστορία για τον πολιτισμό μας, για τα παιδιά μας και για όλο τον κόσμο.
7. Έρχεται η ώρα για την 4η Γιορτή Λύρας τον Ιούνιο. Τι ιδιαίτερο θα έχει φέτος;
Το ιδιαίτερο της φετινής εκδήλωσης (παράστασης) θα είναι το ανώτερο επίπεδο των μαθητών, που με μεγάλη προσπάθεια χρόνων απέκτησαν και τα δυο-τρία μη ποντιακά άσματα που θα αποδοθούν από αυτό το όργανο που λέγεται λύρα, καθώς ο ‘‘Ευξείνειος Μουσικός Πολιτιστικός Σύλλογος’’ δεν περιορίζεται μόνο στην διδασκαλία παραδοσιακών οργάνων. Επίσης, για μένα προσωπικά είναι ιδιαίτερη η φετινή εκδήλωση, γιατί είναι αφιερωμένη σε ένα αγαπημένο μου πρόσωπο, σε έναν από τους ιδρυτές του Ε.Μ.ΠΟ.Σ που οι καταστάσεις τον ανάγκασαν να ξενιτευτεί και ίσως να μην ξαναδεί αυτό το έργο, το οποίο ήταν ένα μέρος της δημιουργίας του, τον Ιωάννη Ισχνόπουλο.
8. Πείτε μας λίγα λόγια για την σχολή σας και πώς μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να ξεκινήσουν μαθήματα;
Η σχολή δεν είναι μία απλά σχολή. Είναι ο ‘‘Ευξείνειος Μουσικός Πολιτιστικός Σύλλογος’’ απλά εν συντομία το λέμε σχολή. Ιδρύθηκε το 2004-2005 και στο ενεργητικό μας έχουμε πλέον πάρα πολλές εμφανίσεις (τηλεοπτικές εκπομπές, εκδηλώσεις γενοκτονίας κ.α.). Η πιο πρόσφατη μεγάλη μας εμφάνιση ήταν στο Φεστιβάλ χορού που έγινε τον Οκτώβριο του 2012 στο ΟΑΚΑ, συνοδεύοντας Στάθη Νικολαϊδη, Γιάννη Κουρτίδη, Κώστα Θεοδωσιάδη, Γιώργο Σιαμλίδη, Στέλιο Χαλκίδη, Γιώργο Σασκαλίδη, Στάθη Παυλίδη, Γιώργο Ιωαννίδη, Πέλα Νικολαϊδου συνοδευόμενοι από το γνωστό συγκρότημα ΤΑΚΙΜ. Επίσης είχαμε την τιμή να συνοδέψουμε τον Γιώργο Νταλάρα. Όσον αφορά τους ενδιαφερόμενους μπορούν να έρθουν σε επαφή μαζί μου για να τους κατατοπίσω.
9. Τραγουδούσε ή έπαιζε κάποιος άλλος στην οικογένεια; Θέλω να πω είναι κληρονομικό χάρισμα το ταλέντο αυτό;
Μπορώ να πω και ναι και όχι. Υπήρχε στα γονίδιά μου η μουσική, αλλά δεν διδάχθηκα το παραμικρό, ούτε καν πώς κρατάνε τη λύρα. Είμαι αυτοδίδακτος.
10. Έχετε συνεργαστεί με μεγάλους Πόντιους καλλιτέχνες. Μιλήστε μας για τις συνεργασίες σας.
Ναι, η αλήθεια είναι όπως προανέφερα συνεργάστηκα με μεγαθήρια Χρύσανθο, Λαφαζανίδη, Νικολαϊδη, Κουρτίδη, Σιδηρόπουλο, Παπαδόπουλο, Θεοδωσιάδη, Παρχαρίδη, Σοφιανίδη, Παυλίδη, Ορφανίδη, Ζερφιρίδη, Χαλκίδη, Ατματσίδη, Τσαχουρίδη, Κουρουκλίδη, Νικηφορίδη, Δημητριάδη, Τσολερίδη, Καρατζά, Σαχινίδη, Σιώπη, Καλιοντζίδη, Βεροιώτη κ.α. Με όλους αυτούς τους καταπληκτικούς καλλιτέχνες ηφηγφΖητώ συγνώμη εάν έχω ξεχάσει κάποιους.
Κύριε Καρασαββίδη σας ευχαριστούμε θερμά για την άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχωρήσατε στο Pontos-News.Gr ήταν μεγάλη μας χαρά που ήσασταν κοντά μας.
Εγώ ευχαριστώ για την φιλοξενία και το μόνο που έχω να πω στους αδελφούς μου Πόντιους είναι: «κανένας Πόντιος δεν πάει χαμένος, ας μην καταναλωνόμαστε με ανούσια πράγματα και ο καθένας μας να προσφέρει το μέγιστο από τη δική του οπτική γωνία και στόχος όλων μας, να είναι ο Πόντος».
Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr
Σχετικά άρθρα:
14 Ιουν 2013: 4η Γιορτή Λύρας 2013
10 Ιούνιος 2013, 11:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Φεβρουάριος 2015, 21:09
Είσοδος
Απατείται εγγραφή ή είσοδος. Πατήστε στο σχετικό εικονίδιο επάνω δεξιά στη σελίδα.
OK