13 Μάιος 2013, 10:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:40

Όλα όσα έγιναν στις αυγομαχίες από τους Ποντιακούς Συλλόγους Καβάλας

  • Όλα όσα έγιναν στις αυγομαχίες από τους Ποντιακούς Συλλόγους Καβάλας

Πραγματοποιήθηκαν χθες οι 8ες περιφερειακές αυγομαχίες από τους Ποντιακούς Συλλόγους Καβάλας.

Είναι συνηθισμένο τις ημέρες μετά το Πάσχα να διοργανώνονται ιδιαίτερα από ποντιακούς συλλόγους, οι καθιερωμένες αυγομαχίες. Πρόκειται για ένα έθιμο που κατάγεται από τις πατρίδες του ποντιακού ελληνισμού. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922, οι πρόσφυγες έφεραν μαζί τους το έθιμο που αναπτύχθηκε ευρύτατα και διαδόθηκε γρήγορα πιθανότατα λόγω του διαγωνιστικού του χαρακτήρα. Μάλιστα υπάρχει και μια χαρακτηριστική παροιμία που λέει «όταν έχει κακοκαιρία, αν δεν πέσει του Χριστιανού το τσόφλι στη γη δεν ανοίγει ο καιρός.

Αυτό το έθιμο αναβίωσε χθες (12 Μαΐου 2013) στην Λεύκη της Καβάλας από τον Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων ΑΜΘ (ΣΠΟΣ) της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας και τον Πολιτιστικό, Αθλητικό Σύλλογο Ποντίων Νέας Καρβάλης και Λεύκης στις «8ες περιφερειακές αυγομαχίες». Είκοσι αυγομάχοι από όλη την περιφέρεια, με πλειοψηφούντες από τον Ξηροπόταμο Δράμας, δήλωσαν συμμετοχή με 30 αυγά ο καθένας που δεν ήταν βαμμένα, γιατί όπως σημείωσε και η πρόεδρος του ΣΠΟΣ Χρύσα Μαυρίδου, επιθυμούσαν να δώσουν απόλυτη διαύγεια και διαφάνεια στη διαδικασία. Τα αυγά ελέγχθηκαν από επιτροπή μια και πρέπει να είναι μόνο κότας και ξεκίνησε η αυγομαχία. Ο κάθε αυγομάχος έκανε έναν κύκλο και τσούγκριζε αυγά με της άλλους αυγομάχους. Τα σπασμένα αυγά απομακρύνονταν και τελικός νικητής αναδείχτηκε αυτός που έμεινε μόνο με ένα αυγό.

Τα μυστικά για γερά αυγά είναι πολλά. Κάποιοι ταΐζουν τις κότες τους μαζί με τις κλασικές τροφές και μαρμαρόσκονη για να έχουν τα αυγά «γερό τσόφλι». Κάποιοι άλλοι τα βράζουν με αλάτι, κάποιοι άλλοι τα βάζουν με την μύτη στο αλάτι για κάποιες μέρες και μετά τα βράζουν. Υπάρχουν και άλλοι που δεν λένε τα μυστικά τους. Οι καλοί οι αυγομάχοι μαζεύουν εκατοντάδες αυγά για να διαλέξουν ποια θα είναι αυτά που θα τσουγκρίσουν. Τώρα το μυστικό για να βρεθεί το πιο γερό αυγό, είναι η δοκιμή που γίνεται στα δόντια. Δηλαδή τσουγκρίζουμε τα αυγά στα δόντια και από τον ήχο που βγάζει το αυγό καταλαβαίνουν πόσο γερά είναι. Λένε πως όσο πιο λεπτός και διαπεραστικός είναι ο ήχος αυτός, τόσο πιο γερό είναι το αυγό.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις της η κ. Μαυρίδου, το προεδρείο του Συνδέσμου αποφάσισε ότι φέτος θα πρέπει τα μέλη του να συμμετάσχουν και αυτοί, δίνοντας το παράδειγμα, για αυτό και η ίδια ως πρόεδρος του συνδέσμου, συμμετείχε στην αυγομαχία  μαζί με άλλους Θρυλοριώτες.

Παράλληλα τα μέλη του συλλόγου της Λεύκης ετοίμασαν ένα ποντιακό πρόγραμμα ενώ φίλεψαν τους συμμετέχοντες με νοστιμότατο «Τανομένον Σορβάν». Το δρώμενο πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου της Λεύκης Καβάλας όπου έχει πλέον την έδρα του σύλλογος Ποντίων Λεύκης – Νέας Καρβάλης.

Παρόντες από επισήμους ο δημοτικός σύμβουλος Ανέστης Συγγιρίδης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ-ΑΜ Λάζαρος Βασιλειάδης, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Καρβάλης Κυριάκος Χριστοφορίδης και αρκετός κόσμος. Τελικός νικητής αναδείχτηκε ένας από τους καλύτερους αυγομάχους της περιοχής μας με πολλές συμμετοχές και νίκες, ο πάτερ Βασίλης από την Δράμα.

Γράφει ο Μάκης Λιόλιος

Πηγή: makliolios.blogspot.gr

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr