Από τον Ιπποκράτη μέχρι και σήμερα το σκόρδο ή δυσώδες ρόδον όπως το ονόμαζαν οι αρχαίοι Έλληνες χαρίζει υγεία και μακροζωία.
Για τον Ιπποκράτη το σκόρδο ήταν ένα από τα βασικά θεραπευτικά του όπλα και το χρησιμοποιούσε ως διουρητικό, αντιπυρετικό, αντιμεθυστικό και αντιικό.
Στην Αρχαία Ελλάδα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι αθλητές δεν κατέφευγαν σε στεροειδή για να βελτιώσουν την απόδοσή τους, αλλά κατανάλωναν σκόρδο. Επίσης οι στρατιώτες έτρωγαν σκόρδο πριν πάνε στη μάχη το οποίο τους έδινε δύναμη και αντοχή.
Ιδιότητες του σκόρδου
-Αντιοξειδωτική προστασία
-Αντινεοπλασματική δραση
-Αντιυπερτασική δράση
-Μείωση στα επίπεδα των λιπιδίων του αίματος
-Αντιβιοτική δράση
-Αντιφλεγμονώδη δράση
-Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
-Ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας
-Επιμήκυνση της διάρκειας ζωής
-Προστατεύει από εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές παθήσεις.
Επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα, ότι το σκόρδο μπορεί να αποτρέψει την δημιουργία θρόμβων στα αγγεία μας!
Αντικαρκινική δράση
Τα επιδημιολογικά στοιχεία που προέκυψαν από ατομικούς ελέγχους και μερικές ομαδικές μελέτες, έχουν παρουσιάσει μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο στομάχι και στο κόλον (παχύ έντερο) με αυξημένη κατανάλωση σκόρδου και άλλων λαχανικών με παρόμοια συστατικά (π.χ., κρεμμύδια, πράσα, φρέσκα κρεμμύδια).
Φυσικό αντιβιοτικό
Η αλισίνη του σκόρδου θεωρείται ένας ισχυρός αντιμικροβιακός παράγοντας που, σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C που περιέχει, ενισχύει την αντιβακτηριακή του δράση. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Nutrition» (2001) παρατηρήθηκε ότι το σκόρδο παρουσίασε ισχυρή αντιμικροβιακή δράση κατά πολλών παθογόνων μικροοργανισμών, ακόμη και στελεχών μικροβίων που παρουσιάζουν ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά..
Πίεση
Η ίδια ουσία η αλισίνη, που του δίνει και τη χαρακτηριστική μυρωδιά, βοηθά στην πτώση της πίεσης. Θεωρείται ότι η ουσία αυτή δρα στο ενδοθήλιο του αγγείου, εξομαλύνοντας τη λειτουργία του. Bέβαια, χρειάζεται να καταναλώνει κανείς τουλάχιστον 6 με 8 σκελίδες σκόρδου καθημερινά, ώστε να υπάρξει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
Ανανέωση των κυττάρων του εγκεφάλου
το εκχύλισμα σκόρδου καταστέλλει την καταστροφή των κυττάρων του εγκέφαλου (των νευρώνων) και κατά τρόπο ακόμη πιο εντυπωσιακό διεγείρει την ανάπτυξη δικτύων νέων νευρώνων του εγκεφάλου και καθιστά τους γερασμένους εγκεφάλους και πάλι νέους
Πώς να διώξετε τη μυρωδιά του σκόρδου
Το μόνο αρνητικό στοιχείο του σκόρδου είναι η έντονη μυρωδιά του. Υπάρχουν βέβαια τρόποι για να καταπολεμηθεί.
-Μπορείτε να μασήσετε φυλλαράκια φρέσκου μαϊντανού, ή να φάτε λίγο ελληνικό καφέ ωμό.
- Ένα καρφάκι γαρύφαλλο που θα κρατήσετε στο στόμα σας είναι μια πολύ καλή λύση.
-Τα φύλλα του φασκόμηλου έχουν καλά αποτελέσματα, επίσης και το μήλο βοηθάει πάρα πολύ.
Πάντως αν δεν σας αρέσει η γεύση του σκόρδου στα φαρμακεία και στα καταστήματα ειδών υγιεινής διατροφής μπορείτε να βρείτε σκευάσματα σκόρδου άοσμα.
Για το μάτιασμα
Από το μεσαίωνα μέχρι και σήμερα πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι το σκόρδο προστατεύει από το "κακό το μάτι".
Για όποιον λόγο λοιπόν κι αν το επιλέξετε... Φτου φτου σκόρδα.
Επιμέλεια: Ζαμπετάκη Ε.
Pontos-News.Gr