Το Πάσχα των Ποντίων. Όταν τελειώνε η ακολουθία της Αναστάσεως και μετά τη μετάληψη, οι Πόντιοι επέστρεφαν στο σπίτι οικογενειακώς, προσπαθώντας να διατηρήσουν το φως της λαμπάδας, για ν' ανάψουν μ' αυτό την καντήλα.
Η Ανάσταση του Κυρίου εορταζόταν με χορούς, τραγούδια και παραδοσιακά ποντιακά φαγητά, τα οποία βρίσκονταν πάνω στο τραπέζι, πάντα έτοιμο να υποδεχθεί τους επισκέπτες, σ’ όλα τα σπίτια.
Οι Πόντιοι δεν είχαν το έθιμο του σουβλίσματος του αρνιού, γι αυτό συνήθως έσφαζαν κοσάραν ή κόκορα ή έψηναν χοιρινό κρέας. Στο πασχαλινό τραπέζι ακόμη είχαν τανωμένο σιρβάν και φρέσκο ξύγαλαν. Εξέχουσα θέση είχαν τα κόκκινα αβγά και οι λαμπροκουλούρες.
Οι άντρες, μαζεύονταν σε παρέες και με τη συνοδεία της ποντιακής λύρας, τραγουδώντας και χορεύοντας γύριζαν από σπίτι σε σπίτι, για να μεταφέρουν το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου.
Το τσούγκρισμα των αυγών άρχιζε με το "Χριστός Ανέστη" και συνεχίζονταν για τρεις ημέρες.
Την πρώτη μέρα "εντούν’ ναν" (τσούγκριζαν) με το μυτίν, τη δεύτερη με τον "επάτο" (κώλον) και την τρίτη με την κοιλίαν. Ο νικητής, κατά το έθιμο, έπαιρνε το σπασμένο.
Το Πάσχα συνήθως επέστρεφαν και οι ξενιτεμένοι ξενιτάντ' ή όσοι κάτοικοι χωριών ήταν εγκατεστημένοι σε πόλεις, για να περάσουν τις μέρες της Λαμπρής με τους συγγενείς τους.
Από το πασχαλινό γλέντι δεν γινόταν να λείπει και η ποντιακή λύρα καθώς και οι χοροί όπως το ομάλ'.
(Με πληροφορίες από την Εγκυκλοπαίδεια του Ποντιακού Ελληνισμού)
Τμήμα Σύνταξης
Pontos-News.Gr