24 Απρίλιος 2013, 11:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Απρίλιος 2017, 16:32

Ποντιακά πασχαλινά τσουρέκια

  • Ποντιακά πασχαλινά τσουρέκια

Αφράτα, μαλακά και μυρωδάτα τσουρεκάκια για όλες τις ώρες, και φυσικά για το Πάσχα! Μια ποντιακή συνταγή για πεντανόστιμα τσουρέκια.

ΥΛΙΚΑ

Για το προζύμι

  • 340 γρ. νερό
  • 340 γρ. αλεύρι
  • 20 γρ. μαγιά
  • λίγη ζάχαρη

Για τη ζύμη

  • 670 γρ. αλεύρι
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 180 γρ. βούτυρο
  • 6 γρ. αλάτι
  • 4 αυγά
  • λίγες σταφίδες

Για τη γέμιση

  • 1 μπολάκι καρύδια
  • 1 μπολάκι σουσάμι άσπρο
  • 1 μπολάκι σουσάμι μαύρο
  • 1-2 κ.σ. κανέλλα
  • λίγη μαστίχα
  • λίγη ζάχαρη
  • 2 κ.γ. μαχλέπι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πρώτα ετοιμάζουμε το προζύμι.

  1. Σε μια λεκάνη βάζουμε χλιαρό νερό και διαλύουμε τη μαγιά.
  2. Για να λιώσει η μαγιά πιο γρήγορα, βάζουμε λίγη ζάχαρη.
  3. Με το χέρι σιγά-σιγά βάζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε.
  4. Μόλις αποκτήσει μαλακή και ενιαία ύφη, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη γέμιση.

  1. Σε ένα τηγάνι ανάβουμε τα αρώματα από το σουσάμι, δηλαδή ανακατεύουμε το άσπρο σουσάμι με μια ξύλινη κουτάλα, πάνω στη φωτιά.
  2. Η διαδικασία αυτή κρατά 5΄ και τα σουσάμια χοροπηδάνε στη διάρκειά της.
  3. Μετά το πεντάλεπτο αλέθουμε τα σουσάμια στο multi.
  4. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με το μαύρο σουσάμι.
  5. Έπειτα σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα αλεσμένα σουσάμια, λίγη ζάχαρη, 2 κ.σ. μαχλέπι και 1-2 κ.σ. κανέλλα, καρύδια, μαστίχα και τα ανακατεύουμε. Η γέμιση είναι έτοιμη.

Μόλις ετοιμαστεί το προζύμι φτιάχνουμε τη ζύμη.

  1. Ανακατεύουμε το προζύμι με τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι.
  2. Ζυμώνουμε είτε στο μίξερ είτε με το χέρι.
  3. Το βούτυρο το βάζουμε στο τέλος, επειδή παίρνει καλύτερο άρωμα το ζυμάρι.
  4. Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 20΄.

Χωρίζουμε το ζυμάρι σε τρία κομμάτια για να πλάσουμε παραλλαγές.

Για το ποντιακό τσουρέκι

  1. Ανοίγουμε τη ζύμη με έναν χοντρό πλάστη, βάζουμε σε μια πλευρά της τη γέμιση και τυλίγουμε τη ζύμη.
  2. Για να κλείσει, την κολλάμε με αυγό ή με λίγο νερό.
  3. Άμα κολλήσει, την στρίβουμε σαν σαλιγκάρι, το οποίο περνάμε με αυγό για να ροδοκοκκινίσει, πασπαλίζουμε με καρύδια και ζάχαρη και ψήνουμε για περίπου 25΄ στους 180˚C.

Για το κλασικό τσουρέκι

  1. Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία μπαλάκια.
  2. Πλάθουμε με τα χέρια μας τρία μεγάλα κορδόνια και φτιάχνουμε πλεξούδα.
  3. Την αλείφουμε με αυγό και την ψήνουμε για 25΄ στους 180˚C.

Για το σταφιδάτο τσουρέκι

  1. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, το ένα μεγαλύτερο από το άλλο.
  2. Ζυμώνουμε το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης με λίγες σταφίδες και επιπλέον ζάχαρη.
  3. Έπειτα ανοίγουμε με τον πλάστη το μικρό κομμάτι ζύμης και τυλίγουμε το μεγάλο.
  4. Το κλείνουμε με αυγό, το αλείφουμε με αυγό και το ψήνουμε για 25΄ στους 180˚C.

Και οι τρεις εκδοχές είναι νοστιμότατες και μοσχοβολούν!

Καλή επιτυχία!

Μοιραζόμαστε μαζί σας τις καλύτερες συνταγές από το προσωπικό μας συνταγολόγιο.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο με τοποθέτηση ενεργού link.