Ένας νεαρός εύζωνας με ποντιακή καταγωγή, ο Κώστας Κουκίδης, έγινε ήρωας, γιατί δεν θέλησε να σκύψει το κεφάλι στους κατακτητές, την αποφράδα εκείνη ημέρα, που οι Γερμανοί μπήκαν στην Αθήνα, την Κυριακή 27 Απριλίου του 1941.
Μια ομάδα από Γερμανούς κατευθύνθηκε προς τον ιερό βράχο της Ακροπόλεως και με τη σβάστικα στα χέρια, σκόπευαν να υποστείλουν την ελληνική σημαία και να υψώσουν τη δική τους. Να αναρτήσουν στο κοντάρι την σβάστικα, σύμβολο μίσους και αλαζονείας και να ξεκρεμάσουν το πανίερο σύμβολο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, την ελληνική σημαία.
Βρήκαν μπροστά τους έναν φρουρό, έναν απλό στρατιώτη, που υπηρετούσε τη βάρδιά του και του έδωσαν εντολή να κατεβάσει την ελληνική σημαία. Ο Κουκίδης δεν ήξερε γερμανικά, μα κατάλαβε…
Ύψωσε τα μάτια προς την τιμημένη γαλανόλευκη, την κοίταξε με δέος, βούρκωσε και την κατέβασε. Με τρεμάμενα χέρια την φίλησε, την τύλιξε γύρω από το κορμί του και ξαφνικά έγινε «γίγας».
Σήκωσε στους μικρούς του ώμους το ασήκωτο βάρος της μοίρας της ελληνικής φυλής και ρίχτηκε από το βράχο της Ακροπόλεως, όπως ακριβώς έκαναν και οι Σουλιώτισσες για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων κατακτητών και οι Μεσολογγίτες με την ηρωική τους έξοδο.
Ο νεαρός και Κουκίδης δεν ήθελε να εκτελέσει την εντολή των Γερμανών και μη έχοντας άλλα όπλα αντίστασης έκανε κι αυτός με τη σειρά του, την ηρωική του έξοδο...
Παγωμάρα κατέλαβε τους Γερμανούς, μα μόλις συνήλθαν από τον πρώτο ισχυρό ψυχικό κλονισμό, ύψωσαν τη σβάστικα.
Η μεγαλειώδης αυτή ηρωική πράξη του ανώνυμου μέχρι τότε Έλληνα φαντάρου συντάραξε την Ευρώπη.
Η αγγλική εφημερίδα "Daily Mail" αναφέρει την ενέργεια σε ανταπόκρισή της από το Κάιρο στο φύλλο της 9ης Ιουνίου του 1941:
"Πιστεύουμε ότι όλοι οι Έλληνες στέκονται προσοχή μπροστά σε τέτοιες περιπτώσεις ηρωισμού και αυτοθυσίας, παίρνοντας δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσουν τον αγώνα τους".
Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετοί που αμφισβητούν ακόμη και την ίδια την ύπαρξη του Κώστα Κουκίδη. Η αμφισβήτηση αυτή προέρχεται κυρίως από το γεγονός ότι ύστερα από σχετικές έρευνες, δεν έγινε δυνατό να ανευρεθεί κανένα στοιχείο για στρατιώτη ή εύζωνο με αυτό το όνομα στα σχετικά στρατιωτικά αρχεία.
Προς τιμήν του έχει στηθεί μνημείο κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης.
Δείτε το μνημείο του...