Γράφει η Κωστελίδου Δ.
Πόσος καιρός έχει περάσει από τότε που ο όρος νεόπλουτοι ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα μας; Μόλις πριν από μερικές δεκαετίες ξεκίνησε να επικρατεί ο όρος αυτός και αφορούσε ανθρώπους που σε σύντομο χρονικό διάστημα απέκτησαν περιουσία χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και δουλειά.
Συνήθως μάλιστα αναφερόμασταν στους νεόπλουτους αρνητικά, καθώς ένα από τα χαρακτηριστικά τους ήταν η αλαζονεία τους και η τάση να επιδεικνύουν τα "πλούτη" τους. Ασφαλώς, νεόπλουτοι υπάρχουν ακόμη, αλλά δεν είναι πια στο επίκεντρο της προσοχής.
Μόλις το 2012 ο όρος αυτός έχει αντικατασταθεί από τους νεόπτωχους. Οι νεόπτωχοι είναι νεοάστεγοι, νεοάνεργοι, άνθρωποι που έχει μειωθεί το εισοδημά τους. Σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι άλλοι από την μέχρι τώρα γνωστή μεσαία τάξη, η οποία έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την οικονομική κρίση.
Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους ζουν άθλια, μέσα στη φτώχεια και στην πείνα, άνθρωποι που μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν αξιοπρεπέστατοι και ποτέ δεν είχε περάσει από το μυαλό τους η πλήρης αξαθλίωση, την οποία θα ζούσαν. Και πραγματικά σε μερικές περιπτώσεις μιλάμε για πλήρη εξαθλίωση.
Άτομα που ψάχνουν τα σκουπίδια, που ψάχνουν απεγνωσμένα κάτι να φάνε, που κοιμούνται στο δρόμο και που όταν τους βλέπεις καταλαβαίνεις αμέσως τη διαφορά τους από τους άστεγους που γνωρίζαμε μέχρι στιγμής. Άνθρωποι που μέχρι χθες ήταν σαν εμάς..
Υπάρχουν και νεόπτωχοι, φυσικά, που ακόμη δεν έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο, έχουν και φαγητό και στέγη, αλλά τα βγάζουν πολύ δύσκολα πέρα, σε σημείο που να μην έχουν πολλά από τα βασικά αγαθά και μάλλον αυτή η κατηγορία είναι η πλέον δημοφιλέστερη και ολοένα αγγίζει και περισσότερο κόσμο, καθώς τα συνεχή σκληρά μέτρα που παίρνουν οι κυβερνήσεις και η βαθιά ύφεση που συνεχίζεται για τέταρτη χρονιά δεν αφήνουν περιθώρια στους έλληνες να ανακάμψουν, αλλά αντιθέτως κάθε μέρα φτωχαίνουν και περισσότερο...
Και παρόλο που μπορεί να μας αρέσει που οι νεόπλουτοι δεν έχουν πια καμία αξία και συνειδητοποιούμε σιγά σιγά πόσο ψεύτικο ήταν αυτό που ζούσαμε μέχρι τώρα με τα πλούτη και την υπερβολική προβολή από ορισμένες ομάδες ανθρώπων, σε καμία, όμως, περίπτωση δεν θέλαμε να φτάσουμε και στο άλλο άκρο, γυρνώντας πολλές δεκαετίες πίσω.
Τελικά, μία μέση λύση δεν υπάρχει; Η θα βλέπουμε γύρω μας κόσμο να επιδεικνύει τα πλούτη του, όπως συνέβαινε μέχρι πριν λίγα χρόνια ή θα βλέπουμε κόσμο να πεινάει, όπως συμβαίνει σήμερα;
Κωστελίδου Δόμνα/Pontos-News.Gr