10 Οκτώβριος 2014, 10:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:33

Σε κλοιό ο πλανήτης από τον ιό Έμπολα

  • Σε κλοιό ο πλανήτης από τον ιό Έμπολα

Στις 12.00 έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για το θέμα του θανατηφόρου ιού.

Η ταχύτητα μετάδοσης του και το γεγονός ότι πλέον έχει κάνει την εμφάνιση του και στον αναπτυγμένο κόσμο, έχει ανάγει τον Έμπολα σε εφιάλτη για όλο τον πλανήτη. 

Οι επίσημες υγειονομικές αρχές Ευρώπης και Αμερικής δηλώνουν έτοιμες να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση του ιού, όμως η άφιξη του και στις δυο ηπείρους δείχνει πως όλα είναι πιθανά και ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη. 

Οι τρεις νέες περιπτώσεις ασθενών στην ΠΓΔΜ, την Τσεχία, τη Γαλλία αλλά και στην κατεχόμενη Κύπρο, μετά την Ισπανία και την Τουρκία, έχουν θέσει σε συναγερμό και τις ελληνικές αρχές. 

Σήμερα έχει προγραμματιστεί έκτακτη σύσκεψη για το φλέγον ζήτημα στο υπουργείο Υγείας με συμμετοχή επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ και ίσως του υπουργού Μάκη Βορίδη. Στη σύσκεψη θα εξεταστούν τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει με την εμφάνιση του ιού στην Ευρώπη και θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να χρειάζονται αναπροσαρμογές στα προληπτικά μέτρα που έχουν σχεδιαστεί σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτου κρούσματος.

Προς το παρόν έχει διαμορφωθεί χώρος στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο για να μεταφερθούν τα ύποπτα κρούσματα Έμπολα, εφόσον χρειαστεί. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό κτίριο, το οποίο έχει εξοπλιστεί με κατάλληλα μηχανήματα και αναλώσιμα υλικά ώστε να βρίσκεται σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή. Παράλληλα τις επόμενες μέρες θα γίνει άσκηση ετοιμότητας από το υπουργείο Υγείας, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Κρούσμα στα Σκόπια και την Τσεχία

Η σύσκεψη στο ελληνικό υπουργείο Υγείας γίνεται σε κλίμα ανησυχίας καθώς αυξάνονται οι γειτονικές με την Ελλάδα χώρες όπου εμφανίζονται κρούσματα του ιού. 

Μετά την επιβεβαίωση εντοπισμού ασθενών στην Ισπανία και την Τουρκία, οι υγειονομικές αρχές της ΠΓΔΜ ανακοίνωσαν ότι απεβίωσε 58χρονος Βρετανός που εισήχθη εσπευσμένα σε νοσοκομείο των Σκοπίων, ο οποίος ίσως είχε προσβληθεί από Έμπολα. Αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έχουν σταλεί στη Γερμανία. Ο Βρετανός είχε ταξιδέψει στα Σκόπια μαζί με συνεργάτη του, ο οποίος νοσηλεύεται επίσης. Οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι ο Βρετανός διέμενε σε ένα μικρό ξενοδοχείο και είχε χρόνιο πρόβλημα αλκοολισμού ενώ είχε ταξιδέψει το προηγούμενο διάστημα στη Νιγηρία. Το προσωπικό του ξενοδοχείου και το νοσηλευτικό προσωπικό που ήρθε σε επαφή μαζί του έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Συμπτώματα της ασθένειας εμφάνισε και ένας 56χρονος Τσέχος που νοσηλεύεται στην απομόνωση του νοσοκομείου Μπουλόφκα της Πράγας. Ο ασθενής φέρεται να είχε ταξιδέψει προσφάτως στη Λιβερία.

Προληπτικά σε καραντίνα Ιταλός γιατρός

Στο νοσοκομείο Σπαλαντζάνι της Ρώμης νοσηλεύεται γιατρός που προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες του στη Σιέρα Λεόνε και είχε έρθει σε επαφή με συνάδελφό του ο οποίος έχει προσβληθεί από τον ιό και νοσηλεύεται στη Γερμανία. Μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλώσει συμπτώματα της νόσου, αλλά παραμένει σε καραντίνα για 21 ημέρες.

Συναγερμός σε κατεχόμενα και Παρίσι

Η μεταφορά φοιτητή από το Τόγκο σε νοσοκομείο της κατεχόμενης Αμμοχώστου με συμπτώματα που έμοιαζαν με εκείνα του Έμπολα προκάλεσε πανικό. Κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του σε νοσοκομείο στη Λευκωσία όπου ο ασθενής μπήκε σε καραντίνα. Σύμφωνα όμως με την κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος, ο φοιτητής έχει μάλλον προσβληθεί από ελονοσία.

Στο Παρίσι, οι αρχές σφράγισαν ένα ολόκληρο κτίριο καθώς τέσσερις από τους εξήντα ενοίκους του εμφάνισαν πυρετό και πονοκέφαλο. Αρχικά εκφράστηκαν φόβοι για Έμπολα μια και οι τέσσερις ασθενείς ήταν στη Γουινέα στις αρχές του Οκτωβρίου. Ωστόσο αργότερα διαπιστώθηκε όταν δεν πρόκειται για το θανατηφόρο ιό.

Οι ΗΠΑ ζητούν διεθνή έλεγχο 

Δια στόματος του υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Τζες Τζόνσον, οι ΗΠΑ διαμηνύουν ότι θα ήθελαν να επεκτείνουν τα μέσα ελέγχου για τον θανατηφόρο ιό και σε αεροδρόμια εκτός των ΗΠΑ, που από την Τετάρτη έχουν εφαρμόσει αυστηρούς ελέγχους σε πέντε διεθνή αεροδρόμια τους.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN