10 Οκτώβριος 2014, 11:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:33

Μάθημα θρησκευτικών για τους Χριστιανούς στην Τουρκία

  • Μάθημα θρησκευτικών για τους Χριστιανούς στην Τουρκία

Την εισαγωγή του μαθήματος στα σχολεία ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός παιδείας.

Ο Ναμπί Αβτζί προανήγγειλε χθες με συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Habertürk, ότι οι χριστιανοί μαθητές στα τουρκικά σχολεία θα μπορούν πλέον να κάνουν θρησκευτικά με άξονα το θρήσκευμά τους, κάτι που θα ισχύσει σε δεύτερο στάδιο και για τους εβραίους.

«Υπέγραψα την απόφαση. Θα ενταχθεί μάθημα θρησκευτικών για τον χριστιανισμό, για τους χριστιανούς μαθητές. Έχουμε μειονοτικά σχολεία και οι μαθητές που τα παρακολουθούν θα μπορούν να διδάσκονται τη θρησκεία τους αν το επιθυμούν» δήλωσε ο Αβτζί στην εφημερίδα προσθέτοντας ότι ανάλογο σχέδιο εκπονείται και για την εβραϊκή θρησκεία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet, στα κανονικά σχολεία, οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν τα θρησκευτικά του επίσημου προγράμματος του υπουργείου εκτός αν δηλώσουν ρητώς ότι η θρησκεία τους δεν είναι το ισλάμ.

Στις 16 Σεπτεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε ότι το τουρκικό εκπαιδευτικό σύστημα «δεν είναι ακόμα κατάλληλα οργανωμένο ώστε να διασφαλίζει το σεβασμό στις πεποιθήσεις των γονέων και έτσι παραβιάζει το δικαίωμα στην εκπαίδευση». Την υπόθεση είχαν φέρει στο δικαστήριο Αλεβίτες, διαμαρτυρόμενοι για την υποχρεωτικότητα των θρησκευτικών.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, όμως, υπεραμύνθηκε της πολιτικής του κράτους του υποστηρίζοντας ότι «ακόμα και ένας άθεος θα πρέπει να έχει θρησκευτικές γνώσεις». «Ακριβώς όπως εγώ γνωρίζω για τον μαρξισμό παρόλο που δεν είμαι μαρξιστής», είπε χαρακτηριστικά ο Νταβούτογλου μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης.

*Στην κεντρική φωτογραφία, την οποία επέλεξε η Hurriyet για το άρθρο της, ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Κερασούντα.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr