9 Οκτώβριος 2014, 10:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:33

Γυναίκες και εγκεφαλικό: Ο υγιεινός τρόπος ζωής και διατροφής μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο

  • Γυναίκες και εγκεφαλικό: Ο υγιεινός τρόπος ζωής και διατροφής μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο

Σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα οι γυναίκες που ακολουθούν υγιεινό τρόπο διατροφής και ζωής μειώνουν τουλάχιστον στο μισό τον κίνδυνο ενός εγκεφαλικού.
 
Οι ερευνητές του ιατρικού πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τη Σουζάνα Λάρσον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Neurology της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας μελέτησαν τους πέντε βασικούς παράγοντες ενός υγιεινού τρόπου ζωής: σωστή διατροφή (πολλά φρούτα και λαχανικά, όχι λιπαρά κ.λπ.), μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (έως εννέα ποτά την εβδομάδα), όχι κάπνισμα, σωματική άσκηση (περπάτημα ή ποδήλατο τουλάχιστον επί 40 λεπτά την ημέρα) και φυσιολογικό βάρος σώματος (δείκτης σωματικής μάζας κάτω του 25).

Οι Σουηδοί επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για 31.700 γυναίκες με μέση ηλικία 60 ετών και για μια περίοδο δέκα ετών. Από αυτές, οι περισσότερες τηρούσαν δύο έως τρεις παράγοντες υγιεινής ζωής, μόνο οι 589 και τους πέντε, ενώ οι 1.535 κανέναν απολύτως. Στο διάστημα της μελέτης συνέβησαν 1.554 εγκεφαλικά και, όπως διαπιστώθηκε, όσο πιο υγιεινά ζούσε μια γυναίκα, τόσο περισσότερο μειωνόταν ο σχετικός κίνδυνος γι' αυτήν.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσες γυναίκες τηρούν και τους πέντε παραπάνω «χρυσούς κανόνες» στη ζωή τους, έχουν κατά μέσο όρο 54% μικρότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με όσες δεν τηρούν τίποτε από όλα αυτά.

Ειδικότερα, όσον αφορά τη διατροφή, όσες έτρωγαν υγιεινά, είχαν 13% μικρότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού (η συνηθέστερη μορφή που προκαλείται από ελλιπή αιμάτωση και οξυγόνωση του εγκεφάλου), σε σχέση με όσες έτρωγαν ανθυγιεινά. «Επειδή οι συνέπειες του εγκεφαλικού είναι συνήθως καταστροφικές και μη αναστρέψιμες, η πρόληψη έχει μεγάλη σημασία», τόνισε η Σουζάνα Λάρσον.

Τμήμα σύνταξης pontos-news,gr