7 Οκτώβριος 2014, 17:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:33

Αναστολή διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό λόγω τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ

  • Κλινήρης στις Βρυξέλλες ο Νίκος Αναστασιάδης – Δεν θα παραστεί στη Σύνοδο

Η απάντηση της Λευκωσίας στην τουρκική επιθετικότητα. 

«Είναι ξεκάθαρο ότι η τουρκική ενέργεια δεν αφήνει καμία άλλη επιλογή στην Κυπριακή Δημοκρατία». Με αυτή τη δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε την απόφαση των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων να ανασταλούν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ως απάντηση στις προκλητικές ενέργειες της τουρκικής πλευράς σχετικά με την ΑΟΖ.

Κατά συνέπεια ο Νίκος Αναστασιάδης δεν θα προσέλθει μεθαύριο στη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου. «Το Συμβούλιο αρχηγών των κομμάτων ομόφωνα καταδικάζει και καταγγέλλει την τουρκική επιθετική δραστηριότητα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε ο Χριστοδουλίδης και επεσήμανε ότι η Άγκυρα δυναμιτίζει την ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα στη περιοχή. 

Η Λευκωσία διαμηνύει σε κάθε τόνο ότι θα συνεχίσει να ασκεί τα δικαιώματά της εντός της ΑΟΖ και καλεί την ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα να αντιδράσουν στις τουρκικές προκλήσεις. Οι Κύπριοι πολιτικοί αρχηγοί ενημερώθηκαν από τον Νίκο Αναστασιάδη για τις σκέψεις που υπάρχουν ώστε να ληφθούν ειδικά νομικά μέτρα. 

Την ίδια ώρα, σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα, για την έκδοση της παράνομης τουρκικής οδηγίας NAVTEX για διενέργεια ερευνών από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros σε περιοχές της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας προέβη σήμερα ο γενικός γραμματέας του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Αναστάσιος Μητσιάλης.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα
ΗΠΑ: Δικαίωμα της Κύπρου οι έρευνες και οι γεωτρήσεις στην ΑΟΖ
Κυπριακό: Ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση – Τι συζήτησαν Αναστασιάδης-Έρογλου