6 Οκτώβριος 2014, 12:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:33

Απάντηση της Ελλάδας σε προκλητικές δηλώσεις της Τουρκίας για κυπριακή ΑΟΖ

  • Η Άγκυρα προαναγγέλλει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ – Συνδέει Κυπριακό με γεώτρηση της ExxonMobil

Η Αθήνα καλεί την Άγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και προειδοποιεί ότι από τη συμπεριφορά της θα εξαρτηθεί και η ευρωπαϊκή της πορεία.

Απάντηση στην προκλητική στάση της Τουρκίας αναφορικά με το θέμα των ερευνών και των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ έδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. 

«Η Τουρκία γνωρίζει, και πάντως οφείλει να γνωρίζει, ότι ο σεβασμός της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι υποχρέωση όλης της διεθνούς κοινότητας. Η Κύπρος δεν αντέχει καμία περαιτέρω παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Από τη συμπεριφορά της Τουρκίας εξαρτάται και η ευρωπαϊκή της πορεία και η πορεία των διαπραγματεύσεων στη Κύπρο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας.

Είχε προηγηθεί η ανεκδιήγητη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που χαρακτήριζε «πρόκληση» της ελληνοκυπριακής πλευράς τις έρευνες και τις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καλώντας μάλιστα τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει και να τις τερματίσει. Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών δήλωνε ότι η Άγκυρα θα στηρίξει τις έρευνες που γίνονται στο ψευδοκράτος τόσο στο θαλάσσιο όσο και στον χερσαίο χώρο.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr 

Διαβάστε επίσης: Τουρκία προς Κύπρο: Σταματήστε τις έρευνες στην ΑΟΖ