5 Οκτώβριος 2014, 13:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

Τουρκία προς Κύπρο: Σταματήστε τις έρευνες στην ΑΟΖ

  • Κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου: Εισβολή στη θάλασσα οι τουρκικές δραστηριότητες
    (Φωτ. αρχείου)

Προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ την ώρα που πολεμική φρεγάτα παρακολουθεί το πλοίο-γεωτρύπανο που ξεκίνησε έρευνες στο οικόπεδο «Ονασαγόρας». Προειδοποίηση της Λευκωσίας ότι οι προκλήσεις επηρεάζουν τις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Έκκληση στη διεθνή κοινότητα προκειμένου να σταματήσουν οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ απευθύνει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας που με το ένα… μάτι παρακολουθεί στενά τις έρευνες στο οικόπεδο «Ονασαγόρας». 

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί, προκειμένου να εμποδιστούν τα προκλητικά και μονομερή βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς», αναφέρεται σε ανακοίνωση την ώρα που η πολεμική φρεγάτα «Gelibolu» βρίσκεται κοντά στο πλοίο-γεωτρύπανο που έχει ξεκινήσει ήδη τις έρευνες. 

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος για «δήθεν» Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και για μία κυπριακή κυβέρνηση που δεν λαμβάνει υπόψη τις συγκεκριμένες προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς περί δίκαιης κατανομής. Και γι’ αυτό η Άγκυρα – όπως λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ – θα συνεχίσει να στηρίζει το ψευδοκράτος που επιθυμεί να κάνει και αυτό σεισμικές έρευνες και να προμηθευτεί πλατφόρμα γεωτρήσεων. «Έτσι ώστε να υπερασπιστεί τα κύρια δικαιώματά του επί των πηγών αυτών», αναφέρεται. 

Οι Τούρκοι ρίχνουν στο τραπέζι και την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος. «Στόχος είναι μία δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα βασίζεται στην ισότιμη ιδρυτική βούληση των δυο λαών και στην πολιτική τους ισότητα. Ελπίζουμε ότι η ανεύθυνη αυτή στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν θα έχει αρνητικές επιδράσεις στις συνομιλίες που ξεκίνησαν και πάλι με βάση την κοινή ανακοίνωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014», λένε. 

Από την μεριά της η Λευκωσία προειδοποιεί ότι οι τουρκικές προκλήσεις έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη διαδικασία συνομιλιών. «Η παρενόχληση με οιονδήποτε τρόπο της εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή με την ομαλή διεξαγωγή των συνομιλιών», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ