4 Οκτώβριος 2014, 14:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

Μικρασιατικά κειμήλια στο Βυζαντινό Μουσείο της Κύπρου

  • Μικρασιατικά κειμήλια στο Βυζαντινό Μουσείο της Κύπρου

Εκατοντάδες σπάνια κειμήλια Μικρασιατών της Κύπρου από το Ικόνιο, την Μερσίνα, την Αττάλεια, το Ανεμούριο και όχι μόνο βρήκαν φιλόξενη στέγη.

Ένα... σπίτι βρήκαν στη Λευκωσία, στο Βυζαντινό Μουσείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’,  τα διασωθέντα κειμήλια Ελλήνων προσφύγων της Μικράς Ασίας που έφθασαν ξεριζωμένοι στην Κύπρο και έφτιαξαν τη ζωή τους εκεί. 

 

Τη Μόνιμη Συλλογή Κειμηλίων του Μικρασιατικού Ελληνισμού της Κύπρου, που τελεί υπό την αιγίδα της ελληνικής πρεσβείας στην Κύπρο εγκαινίασαν ο Κύπριος υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Κάδης και ο Έλληνας πρέσβης, Βασίλης Παπαϊωάννου.

Στο κέντρο της αίθουσας όπου στεγάζεται η μόνιμη συλλογή, δεσπόζει το γύψινο πρόπλασμα του μνημείου των Ελλήνων ξεριζωμένων από τη Μικρά Ασία το 1922, έργο του Κύπριου γλύπτη Παναγιώτη Πασάντα που το είχε φιλοτεχνήσει για το Δήμο Χανίων.

Τα -περισσότερα από 270- κειμήλια συγκεντρώθηκαν από την πρόεδρο Μόνα Σαββίδου Θεοδούλου και 33 μέλη ή φίλους του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου καθώς και φορείς όπως το Βυζαντινό Μουσείο και η Πινακοθήκη του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, η Πρεσβεία της Ελλάδος στη Λευκωσία και ο Μητροπολίτης Κένυας Μακάριος.

Οι πρόσφυγες  που εγκαταστάθηκαν σε όλη την Κύπρο προέρχονταν κυρίως από περιοχές της Νότιας Μικράς Ασίας –  Ικόνιο, Μερσίνα, Αλλάγια, Κυλινδρία, Αντιόχεια, Αττάλεια, Σελεύκεια, Ανεμούριο, Φιλαδέλφεια -, καθώς και τη Σμύρνη ή την Κωνσταντινούπολη.  Δυστυχώς όσοι είχαν βρει καταφύγιο στο βόρειο τμήμα του νησιού ξεριζώθηκαν ακόμα μία φορά το 1974, μετά την τουρκική εισβολή.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr