4 Οκτώβριος 2014, 10:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

Γεννήθηκε το πρώτο μωρό από μητέρα χωρίς μήτρα

  • Γεννήθηκε το πρώτο μωρό από μητέρα χωρίς μήτρα

Διάσημος Σουηδός γυναικολόγος πίσω από την επιτυχία. Έχει παρουσιάσει τη μέθοδο του και στη χώρα μας σε συνεργασία με γνωστό Έλληνα μαιευτήρα.

Ελπίδες σε χιλιάδες γυναίκες που γεννήθηκαν χωρίς μήτρα, δίνει η είδηση της γέννησης του πρώτου παιδιού από μητέρα, η οποία είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση μήτρας.

Η τυχερή γυναίκα, μητέρα πλέον, είναι μια 36χρονη Σουηδέζα. Σύμφωνα με τη βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet, η μητέρα η οποία είχε γεννηθεί χωρίς μήτρα λόγω γενετικής διαταραχής, γέννησε τον Σεπτέμβριο ένα υγιέστατο αγοράκι βάρους 1.775 γραμμαρίων μετά από 31 εβδομάδες κύησης.

Το μόσχευμα ανήκε σε 61χρονη δότρια που είχε περάσει σε εμμηνόπαυση πριν από επτά χρόνια. 

Ο δρ. Μπράνστρομ και η ομάδα του κατά τη διάρκεια μεταμόσχευσης μήτρας (φωτ. Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ)

Η μητέρα πήρε εξιτήριο τρεις μέρες μετά τον τοκετό και το μωρό έμεινε δέκα μέρες στη μονάδα νεογνών για παρακολούθηση και για να πάρει βάρος. 

«Αυτή η επιτυχία βασίζεται σε περισσότερα από δέκα χρόνια εντατικής έρευνας και δημιουργεί τη δυνατότητα για τη θεραπεία πολλών νεαρών γυναικών σε όλο τον κόσμο που πάσχουν από στειρότητα μήτρας» είπε μιλώντας στην ιατρική επιθεώρηση, ο καθηγητής Γυναικολογίας στο πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Ματς Μπράνστρομ.

Παρόλο που το όνομα της 36χρονη Σουηδέζας δεν έχει γίνει γνωστό, θεωρείται ότι είναι μία από τις εννέα εθελόντριες οι οποίες υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση μήτρας στις αρχές του χρόνου από την ομάδα του καθηγητή Μπράνστρομ. Οι γυναίκες είτε είχαν γεννηθεί χωρίς μήτρα, είτε είχαν υποβληθεί σε χειρουργική αφαίρεσή της λόγω καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Ανάλογες προσπάθειες έχουν γίνει στην Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία. 

O δρ.Μπράνστρομ με τον Έλληνα μαιευτήρα-γυναικολόγο δρ.Γεώργιο Ιωαννίδη

Στην Ελλάδα, ο καθηγητής Μπράνστρομ είχε παρουσιάσει την καινοτόμο χειρουργική προσέγγιση που χρησιμοποίησε για τη μεταμόσχευση, πριν από ένα χρόνο, σε συνεργασία με τον Επιστημονικό Υπεύθυνο της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του ΜΗΤΕΡΑ, μαιευτήρα-γυναικολόγο, Δρ. Γεώργιο Ιωαννίδη.

*κεντρική φωτογραφία: Ο δρ. Ματς Μπράνστρομ με στενούς συνεργάτες του.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από The Lancet και ΑΠΕ-ΜΠΕ