1 Οκτώβριος 2014, 10:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

Τη γονιμότητα του γιου επηρεάζει το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη

  • Εφετείο Αθηνών: Απαγορεύεται η απόλυση εγκύου ή λεχώνας

Σύμφωνα με νέα έρευνα Αυστραλών επιστήμων, οι γυναίκες που καπνίζουν κατά την κύηση ή το θηλασμό, μπορεί να βλάψουν την μελλοντική γονιμότητα του γιου τους.

Είναι ήδη γνωστό από άλλες έρευνες πως το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επιφέρει διάφορες επιπτώσεις στο αναπτυσσόμενο έμβρυο, μεταξύ άλλων προκαλώντας πρόωρο τοκετό και καθιστώντας το παιδί πιο ευάλωτο στις ασθένειες. Όμως, μέχρι σήμερα ήταν ασαφείς οι συνέπειες του καπνίσματος στη γονιμότητα του παιδιού. Επειδή θα ήταν ανήθικο να εκτεθούν σκοπίμως έγκυες μητέρες και τα μωρά τους στις τοξίνες του καπνού του τσιγάρου, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πειραματόζωα.

Η μελέτη σε ποντίκια έδειξε τελικά ότι τα αρσενικά που είχαν προέλθει από τις «καπνίστριες» μητέρες, είχαν λιγότερο σπέρμα, χειρότερης ποιότητας σπερματοζωάρια (με μικρότερη κινητικότητα και αφύσικο σχήμα), ενώ ήταν επίσης πολύ πιο δύσκολο να γονιμοποιήσουν ωάρια θηλυκών. Κατά συνέπεια, τα ενήλικα αυτά αρσενικά ήσαν υπογόνιμα ή τελείως στείρα.

«Είναι η πρώτη φορά που καταφέραμε να αποδείξουμε πειστικά ότι η έκθεση των αρσενικών μωρών στις τοξίνες του τσιγάρου κατά την εγκυμοσύνη της μητέρας τους και τον θηλασμό θα κάνει ζημιά στην κατοπινή γονιμότητά τους», δήλωσε η καθηγήτρια Αϊλίν ΜακΛόφλιν, διευθύντρια του Ερευνητικού Κέντρου Χημικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ στη Νέα Νότια Ουαλία.

Προβλήματα γονιμότητας στους 40άρηδες

Οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι «αν και η έρευνα έγινε σε ποντίκια, τα ευρήματα αφορούν και την ανθρώπινη υγεία, καθώς πολλοί άνδρες, σήμερα στα 30 και στα 40 τους, έχουν εκτεθεί στις τοξίνες του τσιγάρου, όταν ήταν στην μήτρα της μητέρας τους, σε μια εποχή που ήταν λιγότερο γνωστό ότι το κάπνισμα κάνει κακό στην υγεία του μωρού. Αυτοί οι άνδρες δυσκολεύονται πια να κάνουν παιδί, επειδή παράγουν μικρό και κακής ποιότητας αριθμό σπερματοζωαρίων. Δυστυχώς ένας μεγάλος αριθμός νέων γυναικών, γύρω στο 25%, συνεχίζουν να καπνίζουν, ενόσω είναι έγκυες ή θηλάζουν, βλάπτοντας έτσι τη γονιμότητα των γιών τους».

Οι ερευνητές επισήμαναν, επίσης, ότι η έκθεση στον καπνό, πέρα από τη μόνιμη βλάβη στο DNA και στο σπέρμα, μπορεί να κάνει κάποιον πιο ευάλωτο σε ασθένειες όπως ο καρκίνος και σε γενετικές μεταλλάξεις. «Μελέτες σε πατέρες που καπνίζουν, έχουν ήδη δείξει ότι τα παιδιά τους κινδυνεύουν περισσότερο από παιδικούς καρκίνους και αυτό θεωρείται συνέπεια της βλάβης στο σπέρμα του πατέρα λόγω του τσιγάρου», δήλωσε η ΜακΛόφλιν.

Το μήνυμα από άποψη δημόσιας υγείας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ξεκάθαρο: οι γυναίκες δεν πρέπει να καπνίζουν όσο είναι έγκυες και θηλάζουν. Και αν το έκοβαν γενικά, ακόμη καλύτερα.

Η δημοσίευση της έρευνας έγινε στο διεθνούς κύρους περιοδικό για θέματα ανθρώπινης αναπαραγωγικότητας «Human Reproduction».

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ