29 Σεπτέμβριος 2014, 11:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

Ψυχικά εξαντλημένοι οι νέοι Ευρωπαίοι ογκολόγοι - Έρευνα με ελληνική συμμετοχή

  • Ψυχικά εξαντλημένοι οι νέοι Ευρωπαίοι ογκολόγοι - Έρευνα με ελληνική συμμετοχή

Περισσότεροι από 7 στους 10 νέους ογκολόγους που ειδικεύονται στην αντιμετώπιση του καρκίνου, εμφανίζουν σαφή σημάδια ψυχικής εξάντλησης αποκαλύπτει πανευρωπαϊκή έρευνα.
 
Η έρευνα παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας (ESMO 2014), που πραγματοποιείται στη Μαδρίτη. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Βρετανίδα ογκολόγο Σουζάνα Μπάνερτζι, τόνισαν ότι «η ογκολογία είναι μια καριέρα με πολλές ικανοποιήσεις, όμως μπορεί να αποδειχτεί επίσης πολύ απαιτητική και αγχωτική κατά καιρούς». Η Σουζάνα Μπάνερτζι επισήμανε ότι «οι ογκολόγοι πρέπει να πάρουν πολύπλοκες αποφάσεις για τη διαχείριση του καρκίνου, να επιβλέψουν την χορήγηση των τοξικών θεραπειών, να εργαστούν πολλές ώρες και συνεχώς να αντιμετωπίζουν ασθενείς που υποφέρουν και πεθαίνουν».

Φθάνουν στα όρια της εξάντλησης

Επιπλέον, οι νέοι ογκολόγοι επιβαρύνονται με ολοένα περισσότερα διοικητικά καθήκοντα, αυξημένα παράπονα και νομικά ζητήματα, συνεχώς μεγαλύτερες προσδοκίες από ασθενείς και συγγενείς και γενικότερα, έχουν ένα φόρτο εργασίας και ευθυνών, που συχνά τους φθάνουν στα όρια του συνδρόμου της εξάντλησης. Εμφανίζουν, έτσι, συμπτώματα όπως συναισθηματικό «άδειασμα», αντιμετώπιση των ανθρώπων σαν να είναι αντικείμενα, και απώλεια νοήματος ή σκοπού στη δουλειά τους.

Kαθολικό το πρόβλημα στους νέους ογκολόγους

Η μελέτη έστειλε δειγματοληπτικά ερωτηματολόγια σε 600 ογκολόγους κάτω των 40 ετών από 41 ευρωπαϊκές χώρες και βρήκε ότι το 71% νιώθουν ψυχική εξάντληση. «Η έρευνά μας αποκάλυψε ότι η εξάντληση αποτελεί κοινό και καθολικό πρόβλημα στους νέους ογκολόγους στην εποχή μας», τόνισε η επικεφαλής της έρευνας, κάτι που, όπως είπε, μπορεί να οδηγήσει τον γιατρό σε άγχος, κατάθλιψη, κατανάλωση αλκοόλ, ναρκωτικών, ακόμη και αυτοκτονία. Επίσης, είναι πιθανό να εγκαταλείψει την ογκολογία νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Από ελληνικής πλευράς, στην έρευνα συμμετείχε ο στρατιωτικός γιατρός ογκολόγος-παθολόγος Γιάννης Μούντζιος του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr