26 Σεπτέμβριος 2014, 15:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

Βουτηγμένη στα χρέη εμβληματική Μονή της Κύπρου

  • Βουτηγμένη στα χρέη εμβληματική Μονή της Κύπρου

Υπεύθυνο το «κούρεμα» των καταθέσεων κατά τρόικα αλλά και «αλόγιστες δαπάνες».

Αντιμέτωπη με υπέρογκα χρέη είναι η Μονή Κύκκου, η πλουσιότερη μονή της Κύπρου που πλέον προχωρά σε αναστολή λειτουργίας συγκεκριμένων δομών της.  

Ο ηγούμενος, Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος απέδωσε τα προβλήματα στο κούρεμα των καταθέσεων, τον Μάρτιο του 2013 αλλά και στο ότι οι ενοικιαστές κτιρίων και διαμερισμάτων που ανήκουν στη μονή αρνούνται να καταβάλλουν τα ενοίκιά τους ακόμα κι όταν εκδίδονται εις βάρος τους δικαστικές αποφάσεις.


Από το εσωτερικό της Μονής

Ωστόσο, όπως γράφει η εφημερίδα Αλήθεια, στη δεινή οικονομική κατάσταση της Μονής Κύκκου συνέβαλαν και πολλές «αλόγιστες και αχρείαστες» δαπάνες. Εκκλησιαστικές πηγές έχουν χαρακτηρίσει «αλόγιστες και αχρείαστες» τις δαπάνες που αφορούν την ανέγερση και τον εξοπλισμό επισκοπικού μεγάρου για τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, ο οποίος είναι αδελφός της Μονής. Μόνο για το επισκοπικό μέγαρο φαίνεται να έχουν δαπανηθεί περί τα 18 εκατομμύρια ευρώ.

Στη Μονή Κύκκου εργάζονται 256 άτομα, από τα οποία θα απολυθούν γύρω στους 50.  «Δεν κοιμάμαι τα βράδια από τη θλίψη και από τον πόνο» είπε ο Μητροπολίτης ανακοινώνοντας την αναστολή λειτουργίας των περιφερειακών υπηρεσιών της κυπριακής Μονής.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ