25 Σεπτέμβριος 2014, 15:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

Η συγγραφέας του Νησιού μιλά για την Αμμόχωστο στο νέο της βιβλίο

  • Η συγγραφέας του Νησιού μιλά για την Αμμόχωστο στο νέο της βιβλίο

Στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου παρουσιάστηκε το μυθιστόρημα της Βικτώρια Χίσλοπ The Sunrise το οποίο μέχρι στιγμής έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές. Θα κυκλοφορήσει σε λίγο καιρό και στα ελληνικά. 

Η Χίσλοπ δεν χρειάζεται συστάσεις στο ελληνικό κοινό. Το μυθιστόρημα της Το Νησί έσπασε όλα τα ρεκόρ, της χάρισε το βραβείο του πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα και μεταφέρθηκε με επιτυχία στην ελληνική τηλεόραση αντί για το Χόλυγουντ που της έδινε μία αρκετά υψηλή αμοιβή. Η ίδια άλλωστε δηλώσει την μεγάλη αγάπη της για την Ελλάδα ενώ σε συνεντεύξεις της έχει δηλώσει ότι εύχεται να είχε κάποια ελληνική ρίζα. 

Η ζωή της Βρετανίδας συγγραφέα σήμερα μοιράζεται ανάμεσα στο Κεντ όπου ζει με την οικογένειά της, στην Κρήτη όπου περνάει τις διακοπές της και στα Πατήσια όπου νοικιάζει ένα διαμέρισμα. Έτσι δεν προκαλεί εντύπωση η επιλογή της να παρουσιάσει το νέο της βιβλίο για πρώτη φορά στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου. Παρόντες στην εκδήλωση Βρετανοί συγγραφείς, ακαδημαϊκοί αλλά και πολλά μέλη της παροικίας. Στο Λονδίνο βρέθηκε και ο δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός. 


Από την παρουσίαση του βιβλίου στο Λονδίνο (πηγή: Φιλελεύθερος)

Το πέμπτο μυθιστόρημα της Βικτώρια Χίσλοπ έχει τίτλο The Sunrise (Η Ανατολή) και πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Διόπτρα. Διαδραματίζεται στην Αμμόχωστο πριν και μετά την τουρκική εισβολή και πρωταγωνιστούν δυο οικογένειες, μια ελληνοκυπριακή και μια τουρκοκυπριακή. Σύμφωνα με την ίδια η έρευνα για τη συγγραφή του βιβλίου διήρκησε 18 μήνες. 

Διθυραμβικές κριτικές 

«Η πλοκή είναι τόσο δυνατή που ακόμα και τα περιστασιακά κλισέ δεν ενοχλούν», έγραψε η Independent στην βιβλιο-κριτική της. Εξίσου θερμά λόγια είχαν να πουν και οι χρήστες του Twitter που έγραψαν στην Χίσλοπ λέγοντάς της ότι το διάβασαν μέσα σε μία ημέρα. 

Στο βιβλίο «Sunrise» είναι το όνομα του καλύτερου ξενοδοχείου της Αμμοχώστου το οποίο ανήκει στον φιλόδοξο Σάββα Παπακώστα και στη σύζυγό του Αφροδίτη. Κεντρικό πρόσωπο στην πλοκή είναι και ο Μάρκος Γεωργίου που διευθύνει ένα νέο νυχτερινό κέντρο. Η κομμώτρια του ξενοδοχείου, που είναι και κομμώτρια της Αφροδίτης, είναι η Εμινέ Οζχάν, φίλη και της μητέρας του Μάρκου. 


Το εξώφυλλο του βιβλίου στην αγγλική έκδοση

«Η επιλογή των ονομάτων θέλει να κάνει πιο ξεκάθαρες τις πολιτισμικές διαφορές», σχολιάζει ο αρθρογράφος της Independent. Το 1974 οι οικογένειες Παπακώστα και Οζχάν θα κρυφτούν μαζί από τους Τούρκους στρατιώτες κλέβοντας τρόφιμα από τα εγκαταλειμμένα καταστήματα. Η Χίσλοπ, όπως κανένας εδώ και 40 χρόνια, δεν έχει πάει στην Αμμόχωστο «αλλά έφτασε μέχρι το αγκαθωτό σύρμα και φαντάστηκε πως ήταν η ζωή από την άλλη πλευρά», σημειώνεται στη βιβλιο-κριτική. 

Η Independent καταλήγει στο ότι η συγγραφέας για μια ακόμα φορά χρησιμοποιεί το ίδιο τρικ όπως στο Νησί: μας περιγράφει ένα απομονωμένο μέρος, όπως τη Σπιναλόγκα της λέπρας και της καραντίνας, με τρόπο αποτελεσματικό δημιουργώντας μια πολύ ισχυρή πλοκή. 

* Κεντρική φωτογραφία: Στιγμιότυπο από την κλειστή πόλη της Αμμοχώστου (πηγή: ΑΠΕ, Κάτια Χριστοδούλου)

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr