24 Σεπτέμβριος 2014, 15:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

Σου έκλεψαν το κινητό; Μάθε τον ΙΜΕΙ για να το αχρηστέψεις

  • Σου έκλεψαν το κινητό; Μάθε τον ΙΜΕΙ για να το αχρηστέψεις

Από την Παρασκευή οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα είναι υποχρεωμένες να μπλοκάρουν τις συσκευές που δηλώνονται ως κλεμμένες. Προϋπόθεση να ξέρουμε τον κωδικό ΙΜΕΙ. Μια άγνωστη λέξη που πρέπει να μάθουμε. 

Στην «αχρήστευση» των κλεμμένων κινητών προχωρά από την Παρασκευή η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων καθώς υποχρεώνει τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να απενεργοποιούν μέσω του κωδικού ΙΜΕΙ όσες συσκευές δηλώνονται ως κλεμμένες.

Έως σήμερα, σε περίπτωση που κάποιος μας έκλεβε το κινητό, η πρώτη μας κίνηση θα ήταν να πάρουμε την εταιρεία προκειμένου να διακόψουμε το συμβόλαιο. Ωστόσο η συσκευή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κανονικά με οποιαδήποτε άλλη κάρτα SIM. Πλέον, όταν ο κωδικός ΙΜΕΙ απενεργοποιηθεί το κινητό μας δεν θα ενεργοποιείται με καμία SIM και κατά συνέπεια θα είναι άχρηστο σε όποιον επιχειρήσει να το πουλήσει στη μαύρη αγορά. 

Πώς βρίσκουμε τον ΙΜΕΙ

Ο ΙΜΕΙ (International Mobile Equipment Identity) περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες για τον κατασκευαστή και το μοντέλο της συσκευής και στην ουσία είναι η «ταυτότητα» της. 

Κάθε συνδρομητής μπορεί να εντοπίσει τον κωδικό με τρεις τρόπους: στη συσκευασία του κινητού που αγοράζει ή πατώντας τα * # 06 # στη συσκευή του ή με τη σχετική εφαρμογή του λογισμικού της συσκευής. 

Ποιες είναι οι κινήσεις μας σε περίπτωση κλοπής

Για την απενεργοποίηση του κλεμμένου κινητού να δηλωθεί η κλοπή στην Αστυνομία και στη συνέχεια να υποβληθεί στον πάροχο γραπτό αίτημα απενεργοποίησης της συσκευής επισυνάπτοντας το αποδεικτικό της δήλωσης κλοπής. 

Κάθε εταιρεία που απενεργοποιεί τις κλεμμένες συσκευές των συνδρομητών της στο δίκτυό της, αναλαμβάνει ταυτόχρονα την ευθύνη να ενημερώνει σχετικά και τις υπόλοιπες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας οι οποίες οφείλουν να προχωρήσουν, επίσης, στην απενεργοποίηση των κλεμμένων συσκευών στα δίκτυά τους.

Ένα αίτημα απενεργοποίησης απορρίπτεται εάν ο κωδικός ΙΜΕΙ που δηλωθεί δεν είναι έγκυρος σύμφωνα με τις σχετικές διεθνείς προδιαγραφές ή δεν έχει αποδοθεί από τον κατασκευαστή στη συσκευή, ώστε να την προσδιορίζει κατά μοναδικό τρόπο. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr