24 Σεπτέμβριος 2014, 13:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

Είπε «αυταρχικό» τον Ερντογάν και έφαγε ένα χρόνο φυλακή

  • Είπε «αυταρχικό» τον Ερντογάν και έφαγε ένα χρόνο φυλακή

Ο λόγος για Τούρκο συγγραφέα που καταδικάστηκε για «εξύβριση» του προέδρου, με αφορμή τη μεταφορά σχολίων τα οποία διατύπωσε όλος ο κόσμος μετά τη σκληρή καταστολή των διαδηλωτών στο Πάρκο Γκεζί. 

Φυλάκιση ενός έτους με αναστολή ήταν η ποινή που επέβαλε το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης στον Τούρκο συγγραφέα και δημοσιογράφο Έρολ Οζκοράι. Το… έγκλημά του ήταν ένα βιβλίο που συνυπογράφει με την κοινωνιολόγο σύζυγό του και είναι αφιερωμένο στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2003 στο Πάρκο Γκεζί. Τίτλος του: «Το φαινόμενο Γκεζί».

Το δικαστήριο έκρινε ότι ο Οζκοράι, γνωστός επικριτής της ισλαμο-συντηρητικής τουρκικής κυβέρνησης, με το βιβλίο του υβρίζει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφού κατηγορεί την τουρκική ηγεσία για «ισλαμιστικό αυταρχισμό». Ο συγγραφέας βασίζεται στα συμπεράσματα άρθρων που δημοσιεύτηκαν κατά την περίοδο των διαδηλώσεων και τα οποία έκαναν λόγο για «αυταρχική και ισλαμιστική παρεκτροπή» του καθεστώτος. 

Το εξώφυλλο του βιβλίου που κυκλοφορεί με τον τουρκικό τίτλο Gezi Fenomeni

Από το καλοκαίρι του 2003 και την άνευ προηγουμένου κινητοποίηση που διήρκησε τρεις εβδομάδες και κατεστάλη από την τουρκική αστυνομία ο απολογισμός ήταν 8 νεκροί, χιλιάδες τραυματίες και εκατοντάδες συλλήψεις. Εκκρεμούν ακόμα οι δίκες εκατοντάδων διαδηλωτών μεταξύ των οποίων και 26 Τούρκοι που θεωρούνται από τις Αρχές ως επικεφαλής της εξέγερσης. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ