19 Σεπτέμβριος 2014, 15:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:31

Νόμπελ του τρελού επιστήμονα 2014: Οι αστείες, τρελές ή απλά άχρηστες ανακαλύψεις

  • Νόμπελ του τρελού επιστήμονα 2014: Οι αστείες, τρελές ή απλά άχρηστες ανακαλύψεις

Απονεμήθηκαν τα Βραβεία Ig σε μια τελετή που έγινε στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Στη φωτογραφία ο τελετάρχης, Μαρκ 'Αμπραχαμς, με το βραβείο ανά χείρας. 

Ονομάζονται και «Νόμπελ του τρελού επιστήμονα» και ξεκίνησαν ως μια σοβαρή παρωδία των «κανονικών» βραβείων Νόμπελ που απονέμονται εντός του Οκτωβρίου. Τα βραβεία Ig, όπως είναι ο επίσημος τίτλος, κάθε χρόνο αναδεικνύουν τις πιο αστείες, εξεζητημένες, τρελές ή απλώς άχρηστες ανακαλύψεις. Η τελετή βράβευσης διοργανώνεται εδώ και 24 χρόνια από το επιστημονικό χιουμοριστικό περιοδικό Annals of Improbable Research και φιλοξενείται με καθ’ όλα σοβαρό τρόπο από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. 

«Πρώτα γελάς και μετά σκέφτεσαι», είναι το σύνθημα των τρελο-Νόμπελ τα οποία εξελίσσονται σταδιακά σε όλο και πιο δημοφιλή με τους επιστήμονες να κάνουν πια έρευνες έχοντας «στο μάτι» το συγκεκριμένο βραβείο αφού δεν έχουν πολλές ελπίδες για το κανονικό Νόμπελ. 

Κάθε χρόνο κατατίθενται περίπου 9.000 υποψηφιότητες κυρίως από τρίτους και όχι από τους ερευνητές. Μόλις το 10-20% των ερευνών είναι αυτό-προτάσεις και οι οποίες σπάνια κερδίζουν. «Αυτό συμβαίνει, επειδή συνήθως προσπαθούν να είναι μόνο αστείοι, ενώ εκείνοι που νικάνε, μάλλον δεν ξεκινούν με αυτό το σκεπτικό, αλλά συνειδητοποιούν αργότερα ότι τελικά η έρευνά τους έχει και μια αστεία διάσταση», λέει ο εκδότης του περιοδικού  Μαρκ 'Αμπραχαμς. 

Η μπανανόφλουδα τους χάρισε το Βραβείο Φυσικής

Ανάμεσα στους φετινούς νικητές ξεχωρίζει η βράβευση μιας ιαπωνικής ομάδας με το Βραβείο Φυσικής. Ο καθηγητής Κιγιόσι Μαμπούτσι και οι υπόλοιποι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κιτασάτο εξήγησαν γιατί γλιστράμε όταν πατάμε μία μπανανόφλουδα ενώ δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο με τη φλούδα του μήλου ή του πορτοκαλιού. Για όσους ενδιαφέρονται, έχει να κάνει με τη διαφορά τριβής μεταξύ των διαφορετικών φρούτων. 

Προκειμένου να φτάσουν στο συμπέρασμα αυτό οι ερευνητές έκαναν πειράματα με ανθρώπους που συνεχώς γλιστρούσαν στο πάτωμα. Οι μετρήσεις τους έδειξαν ότι όταν πατούσαν τη μπανανόφλουδα το πόδι θα γλιστρήσει αν η κάθετός του σχηματίζει γωνία με το πάτωμα μεγαλύτερη από 3,8 μοίρες. Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι η φλούδα του μήλου έχει τριβή 60% μεγαλύτερη από τη μπανανόφλουδα, γι’ αυτό γλιστράει πολύ λιγότερο.

Μελέτησαν ζώα, πήραν βραβείο

Το φετινό τρελο-Νόμπελ Βιολογίας ανήκει στον Τσέχο Βλαστιμίλ Χαρτ του Πανεπιστημίου Επιστημών Υγείας της Τσεχίας για την ανακάλυψή του ότι όταν οι σκύλοι κάνουν την… ανάγκη τους, για άγνωστους λόγους, προτιμούν να ευθυγραμμίζουν τον άξονα του σώματός τους με τις γραμμές βορρά - νότου του γεωμαγνητικού πεδίου της Γης.

Από την άλλη μεριά, οι γάτες χάρισαν στον επίσης Τσέχο Γιάροσλαβ Φλεγκρ του Πανεπιστημίου του Καρόλου το Βραβείο Δημόσιας Υγείας. Η έρευνά του είχε να κάνει με το κατά πόσο είναι επικίνδυνο για την ψυχική υγεία του ανθρώπου να έχει στο σπίτι του μια γάτα.

Τρελο-Νόμπελ για τη δημιουργική λογιστική και για τους υπναράδες

Ανάμεσα στους επιστήμονες που βραβεύτηκαν και ένα Ινστιτούτο που πήρε βραβείο για τη δημιουργικότητα του! Το φετινό Βραβείο Οικονομικών ανήκει επάξια στο Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Ιταλίας το οποίο ανακοίνωσε ότι στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας θα συμπεριλαμβάνονται πλέον και τα έσοδα από την πορνεία, τα ναρκωτικά και το λαθρεμπόριο.

Το Βραβείο Ψυχολογίας ανήκει στον Αυστραλό Πήτερ Γιόνασον του Πανεπιστημίου του Δυτικού Σίδνεϋ για την έρευνά του με αντικείμενο όσους αργούν συστηματικά να σηκωθούν από το κρεβάτι. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της πρόκειται για ανθρώπους, κατά μέσο όρο, πιο ναρκισσιστές, πιο επιρρεπείς στη χειραγώγηση των άλλων και με περισσότερα ψυχοπαθητικά στοιχεία στην προσωπικότητά τους, σε σχέση με όσους ξυπνάνε νωρίς το πρωί.

Τέχνες, αρκτική επιστήμη, διατροφολογία

Το Βραβείο Τεχνών το κέρδισε η Ιταλίδα Μαρίνα ντε Τομάζο του Πανεπιστημίου του Μπάρι για την ανακάλυψη ότι οι άνθρωποι νιώθουν μεγαλύτερο πόνο από ένα λέιζερ, όταν βλέπουν έναν άσχημο πίνακα από ό,τι έναν όμορφο.

Το Βραβείο Αρκτικής Επιστήμης κοσμεί πλέον το γραφείο του Νορβηγού Εϊγκίλ Ράιμερς του Πανεπιστημίου του Όσλο. Αντικείμενο της μελέτης του ήταν η αντίδραση των ταράνδων όταν βλέπουν ανθρώπους ντυμένους σαν πολικές αρκούδες.

Τέλος η Ισπανίδα  Ραχήλ Ρούμπιο που μελέτησε την αξιοποίηση των βακτηρίων, που περιέχονται στα κόπρανα των παιδιών, ως προβιοτικών για την παραγωγή λουκάνικων κέρδισε το Βραβείο Διατροφολογίας. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ