17 Σεπτέμβριος 2014, 17:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:31

Κυπριακό: Ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση – Τι συζήτησαν Αναστασιάδης-Έρογλου

  • Κυπριακό: Ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση – Τι συζήτησαν Αναστασιάδης-Έρογλου

Παρών στη συνάντηση και ο νέος ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρτ Άιντε (στο μέσο της φωτογραφίας). 

Ένα θετικό βήμα αναφορικά με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό εκτιμάται ότι έγινε στη σημερινή συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος της Κύπρου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Η συγκεκριμένη συνάντηση, που όπως όλα δείχνουν ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες της διαπραγμάτευσης, είχε και δυο επιπλέον χαρακτηριστικά: είναι η πρώτη που πραγματοποιείται από τον Ιούλιο και η πρώτη με τη συμμετοχή του νέου ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρτ Άιντε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση διάβασε ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ οι δυο ηγέτες  συμφώνησαν να μπουν στην επόμενη φάση των συνομιλιών και για τον λόγο αυτόν «έχουν εξουσιοδοτήσει τους διαπραγματευτές να εμπλακούν σε εντατικές διαπραγματεύσεις, με στόχο να σμικρυνθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών».

Επίσης εκτιμάται ότι οι διαπραγματευτές και οι ομάδες τους έχουν ολοκληρώσει τόσο την κατάθεση των προτάσεων τους όσο και τον μεγάλο όγκο εργασιών κατά τη δεύτερη φάση των συνομιλιών. Και οι δυο πλευρές επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους «να οδηγήσουν τις συνομιλίες με τρόπο αλληλένδετο, προσανατολισμένο προς την επίτευξη αποτελεσμάτων, μέσα από μια προσέγγιση οφέλους και για τις δύο πλευρές (win win approach), με στόχο την επίτευξη μιας διευθέτησης το συντομότερο δυνατό».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι μετά τη διαδικασία αυτή συμφωνήθηκε να υπάρξουν ταυτόχρονα, χωριστά δημοψηφίσματα προκειμένου να τερματιστεί το απαράδεκτο στάτους κβο, όπως αναφέρεται και στην Κοινή Διακήρυξη (11 Φεβρουαρίου, 2014).

Εποικοδομητική χαρακτήρισε την σημερινή συνάντηση ο Νίκος Αναστασιάδης. «Αυτό που θέλω να δω είναι ποια θα είναι στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων η συμπεριφορά του κ. Έρογλου», κατέληξε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ)