16 Σεπτέμβριος 2014, 14:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:30

Ραντεβού στο… σπίτι τους δίνουν οι απόφοιτοι της Αστικής Σχολής Ταταούλων

  • Ραντεβού στο… σπίτι τους δίνουν οι απόφοιτοι της Αστικής Σχολής Ταταούλων

Ανήμερα του Αγίου Δημητρίου θα ξυπνήσουν μαθητικές μνήμες σε ένα προάστιο της Κωνσταντινούπολης που κάποτε ήταν αμιγώς ελληνικό. 

«Τα Ταταύλα είναι το μόνο προάστιο της Πόλης που είχε πληθυσμό εκατό τοις εκατό ελληνικό», γράφει η Μαρία Ιορδανίδου στη Λωξάντρα. Τα ιστορικά στοιχεία λένε ότι εκεί στην πλειοψηφία τους ζούσαν και εργάζονταν Χιώτες έμποροι και ναυτικοί. 

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της περιοχής θεωρούνταν ο ναός του Αγίου Δημητρίου. Νότια του περιβόλου του ναού λειτουργούσε η Αστική Σχολή Ταταούλων, ένα τριώροφο σχολείο που εγκαινιάστηκε το 1887. Η Σχολή διέθετε εννέα αίθουσες διδασκαλίας, διευθυντήριο και αίθουσα για τους Εφόρους της το οποίο χρησιμοποιούνταν και ως αίθουσα βιβλιοθήκης.

Στο τέλος του σχολικού έτους 2002-3 η Σχολή σταματά την λειτουργία τους αφού αποφοιτούν και οι τελευταίοι δυο μαθητές της. Στις 26 Οκτωβρίου 2014, όμως, το σχολικό κουδούνι θα ακουστεί και πάλι. Στα θρανία αυτή τη φορά δεν θα καθίσουν μικροί μαθητές… 

Ανήμερα του Αγίου Δημητρίου οι απόφοιτοι της Αστικής Σχολής Ταταούλων θα συναντηθούν στο ιστορικό σχολείο αναζητώντας της αναμνήσεις μιας ζωής στην ρωμέικη συνοικία της Κωνσταντινούπολης. 

Την εκδήλωση ετοιμάζει η Οργανωτική Επιτροπή της Κοινότητας Αγίου Δημητρίου Ταταούλων στην Πόλη σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή Μαθητών της Σχολής Ταταούλων στην Αθήνα.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr